Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By admin

NAJVIŠA U ISTORIJI: Cena goriva u Čikagu premašila 5 dolara po galonu, u Kaliforniji još malo pa 8!

Cene goriva u Sjedinjenim Državama nastavljaju da rastu, na više od 5 dolara po galonu (3,8 litara), i najveće se od jula 2008. godine, dok su sve češći pozivi da se zabrani uvoz ruske nafte, prenosi agencija Asošijeted pres.

Cene na benzinskim pumpama rasle su dugo pre ruske invazije na Ukrajinu, a rast je dodano ubrzan od početka rata.

Cene rastu iz dana u dan. Prosečne cene gasa u Čikagu dostigle su najviši nivo u ponedeljak popodne: 4,573 dolara po galonu, a na nekim pumpama u centru cena je već prešla 5 dolara. Zbog porasta cena neki građani Čikaga traže alternativne načine transporta. Kalifornija ima najskuplje gorivo u SAD, a vozači u državi plaćaju u proseku 6,39 dolara po galonu, dok se na nekim pumpama u Los Anđelesu benzin prodaje za preko 7 dolara/galon. Oklahoma ima najjeftiniji gas od oko 3,85 dolara.

Benzin u Americi je sada za gotovo 65 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu. Cena goriva u Evropi je još veća – u proseku 1.75 eura po litru -prema podacima Evropske komisije, što je jednako 7.21 dolara po galonu.

Zaboravite cenu od 4 dolara po galonu. Uskoro će biti oboreni mnogi rekordi. Nikada nismo bili u ovakvoj situaciji, sa ovolikom neizvesnošću. Amerikanci će duže vreme osećati posledice rasta cena”, smatra analitičar Patrik Dehan.

Sjedinjene Države su najveći proizvođač nafte – pre Saudijske Arabije i Rusije – ali i najveći potrošač tog energenta, i ne mogu da zadovolje ogromnu potražnju samo domaćom proizvodnjom.

Amerika je prošle godine uvezla 245 miliona barela nafte iz Rusije – oko 8 odsto ukupnog uvoza tog energenta – što je rast u odnosu na 198 miliona, 2020. godine. To je manje nego što Amerika uvozi iz Kanade i Meksika, ali više od uvoza iz Saudijske Arabije.

Izvor: CBS News Foto: Pexels

YOU MAY LIKE