Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ZELENSKI SE HVATA ZA SLAMKU: Želim da razgovaram sa kineskim predsednikom, mislim da on može okončati rat

Ukrajina traži priliku da direktno razgovara s kineskim predsednikom Si Đinpingom kako bi pomogla u okončanju rata s Rusijom, rekao je Zelenski za South China Morning Post.

U intervjuu za SCMP ukrajinski čelnik pozvao je Kinu da iskoristi svoj veliki politički i ekonomski uticaj na Rusiju kako bi okončala borbe.

“Kina je vrlo moćna država. To je moćna ekonomija. Dakle, može politički, ekonomski uticati na Rusiju. A Kina je i stalna članica Saveta bezbednosti UN-a”, rekao je Zelenski dodajući da su službeno zatražili razgovor s Sijem, ali da su dosad njihovi zahtevi za razgovorima završavali neuspešno.

On je takođe oštro kritikovao svetsku sigurnosnu arhitekturu kao potpuno neodgovarajuću, ukazujući ne samo na rat u vlastitoj zemlji već i na sukobe na Balkanu, Tajvanu i Kavkazu.

“Sve te situacije izgledaju drugačije, iako ih ujedinjuje jedan činilac: globalna sigurnosna arhitektura nije funkcionisala”, rekao je Zelenski u svom dnevnom videoobraćanju.

On je rekao da je ponašanje Gerharda Šredera odvratno, nakon što je bivši nemački kancelar prošle nedelje otišao u Moskvu i ustvrdio da Rusija želi da “pregovara o rešenju za rat”.

Ukrajinski predsednik je ovo komentarisao nakon što je Šreder nemačkim medijima rekao da se nema za što izvinjavati zbog svog prijateljstva s Vladimirom Putinom.

Izvor: Index Foto: XINHUA / AFP

YOU MAY LIKE