Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 68%
Притисак: 29.93"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/37°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

“VRATI SE PO STVARI U KNIN, AKO SMEŠ”: Sramne poruke iz Hrvatske bivšem fudbaleru Zvezde na godišnjicu Oluje

Na današnji dan, 1995. godine, Miloš Degenek je kao beba bio u koloni izbeglih Srba iz Knina i ostatka Srpske Krajine. Danas, bivši fudbaler Crvene zvezde dobija jezive poruke iz Hrvatske.

“Oluja je velika tragedija. To nije ni oluja, to je proterivanje ljudi iz domova, otimanje imovine. Ne sećam se jer sam bio mali, ali se moji sećaju svega i žive tako s tim. Znam iz priča roditelja, bake i deda da smo devet dana išli traktorom. Zauviek će ostati veliki žal i tuga za tim što smo sve ostavili dolje. Ali, to je bilo i uvek će biti naše. Naše kuće, mesto gde smo se rodili i postali ljudi”, rekao je Degenek za “Alo”, a njegov intervju preneo hrvatski “Indeks” s korektnim naslovom: “Zvezdaš iz Knina: Sve što smo ostavili u Hrvatskoj je naše. Uvijek je i bilo”.

I kada ovakve izjave nekog Srbina osvanu u hrvatskim medijima, komentarima na tekst nema kraja. Tako je i Degenek, baš na ovaj mučni dan, doživeo novu neprijatnost u vidu uvrednljivih poruka, pa i pretnji:

“Ti nisi Degenek, ti si degen. Degenerik”, jedna je od poruka.

“Slobodno dođi u Hrvatsku po tvoje stvari ako smeš. Čekamo te”, jedna je od pretnji bivšem štoperu Zvezde.

Nažalost, ima i onih sramnih komentara na račun svih Srba:

“Kako kmeče ovi srpski opančari! To je dokaz da je Oluja bila i više nego nužna! Zamislite da imamo sad tih 250.000 Srba? Pa oni bi stalna teroristička prijetnja. Pogledajte samo kakve probleme Crnogorci imaju sa njima ili Makedonci sa Albancima. Fala Tuđmanu, admiralu Domazetu Loši, Gotovini, Markaču na veličanstvenoj Oluji”, napisao je izvesni Krešo u komentarima na intervju Miloša Degeneka.

NAJVEĆE ETNIČKO ČIŠĆENJE U EVROPI: Oluja, zločin koji ne zastareva Foto: Saša Stanković, EPA

I tu nije kraj uvredama i pretnjama:

“Vrati traktor, Miloše”, još jedan je ružni komentar. 

“Mogao si gore proći, mogao si ići peške”, još jedan je od sramnih komentara. 

Izvor: Kurir Foto: Biography Mask

YOU MAY LIKE