Connect with us

aktuelno

ZELENA REKA POTEKLA KROZ ČIKAGO: Evo kako se i zašto boji svake godine u isto vreme! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Iako je grad Čikago najavio da istoimena reka ove godine neće biti obojena zelenom bojom, kako se to tradicionalno radi za Dan Svetog Patrika, grad je ipak iznenadio svoje stanovnike nastavljajući ovaj običaj.

Kako bi sprečili gužve usled pandemije kovida-19, zvaničnici Čikaga otkazali su, međutim, tradicionalnu godišnju paradu u centru. Ovo je druga godina zaredom bez parade u čast omiljenog irskog praznika.

Bojenje reke samo je deo napora da se građanima omogući da obeleže jedan od najprometnijih vikenda u godini za barove i restorane, dok istovremeno sprovode pravila koja sprečavaju ljude da se previše približavaju jedni drugima.

Grad Čikago obećao je kontrolu restorana kako bi se osiguralo da u njima nema veće gužve nego što to dozvoljavaju propisi koji su na snazi.

Ipak, gradonačelnica Lori Lajtfut izrazila je želju da građanima, preduzećima i turistima pokaže kako se grad, koliko toliko, vraća u normalu ili se barem priprema za to.

Bojenje reke trajalo je dvadesetak minuta, a izvelo ga je nekoliko brodskih posada u sedam ujutru.

Ova neobična tradicija počela je 1962. godine, kada je gradonačelnik Ričard Dalej navodno predložio da se deo mičigenskog jezera ozeleni za Dan svetog Patrika. Predstavnici lokalnog “Saveza vodoinstalatera 130.” predložili su da se umesto toga oboji deo reke u centru grada. Bojenje se odvija između Columbus Drive-a i State Street-a i obično učini ovu mutnu reku jarko zelenom nekoliko dana.

Iako tačan recept za boju ostaje strogo čuvana tajna, poznato je da se zasniva na biljkama i potrebno je samo oko 40 kilograma praškaste boje, koju ispuštaju dva do tri motorna čamca – jedan sa bojom i jedan ili dva za širenje farbe.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Pixabay

Advertisement