Connect with us

Amerika

ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU: Proleće u Americi bez maski, plaže na Floridi pune (FOTO, VIDEO)

Published

on

Mnogobrojni studenti američkih koledža sjatili su se na plaže na Floridi kako bi se opustili i zabavili bez maski.

Stručnjaci smatraju da su strahovi od “četvrtog talasa” koronavirusa u SAD verovatno preterani, pošto Florida i dalje beleži pad broja novih slučajeva kovida-19, uprkos tome što ima više slučajeva mutirane britanske varijante virusa od bilo koje druge države.

Podaci američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) pokazuju da petina svih američkih slučajeva izuzetno zaraznog i smrtonosnijeg soja B.1.1.7 koji je prvi put otkriven na jugu Engleske dolazi sa Floride.

Ova savezna država dnevno beleži oko 700 slučajeva, što je više od većine ostatka SAD, gde je 44 od svih 50 država zabeležilo manje od 100 slučajeva. Najviše novozaraženih posle Floride imaju država Mičigen sa 563 i Кolorado sa 267 novih slučajeva.

Prisutnost novog soja na tlu SAD izazvala je strahove od četvrtog talasa, baš kada se zemlja digla na noge ponovo počela da se otvara.

Sve oči uprte su u Floridu jer je, uprkos velikog broja slučajeva nove varijante, država pokrenula jedan od najagresivnijih planova ponovnog otvaranja, a ukinuta je i naredba za obavezno nošenje maski.

Ovo će stvoriti pritisak na druge države koje imaju znatno niže stope mutiranog virusa i uopšte novozaraženih, da slede primer i ponovo otvore privredu.

Poslednjih nedelja, mnoštvo mladih kojima je počeo prolećni raspust (spring break) bez maski nagrnulo je po prepunim barovima i plaža, a guverner Ron DeSantis pozvao je ljude da posete državu kako bi se ekonomija ponovo pokrenula.

Uprkos strepnji da će ublažavanje pravila stvoriti uslove za širenje novog soja virusa, broj novozaraženih, kao i smrtni slučajevi, nastavili su da prate silazni trend širom države.

Florida je u stvari zabeležila pad od 75 odsto u ukupnom broju slučajeva od početka januara. U međuvremenu, 18,5 odsto stanovnika države primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a 10 procenata je sada potpuno vakcinisano, navodi se u podacima CDC.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Daily Mail
Foto: Printscreen Daily Mail Video

Advertisement