Connect with us

Srbija

HTELI DA NAPUSTE SRBIJU, PA SE VRATILI U SELO: Sada imaju farmu ovaca i evo šta poručuju mladima! (FOTO)

Published

on

Iako su skupili novac da se presele u inostranstvo i tamo započnu nove poslove, Marijana (29) i Nemanja (32) Dimitrijević ipak su se predomislili i odlučili da ta finansijska sredstsva ulože u kupovinu francuske rase ovaca i vrate se u Nemanjino rodno selo Bare koje se nalazi na teritoriji opštine Кnić. Počeli su od nule, a nakon godinu dana i ogromnog uloženog truda danas imaju malu farmu na koju su ponosni.

“Rasa il de Frans prepoznata je u čitavom svetu, jer te ovce daju najviše mesa, ali i najkavalitenijeg. Poznata je po svom izuzetnom kvalitetu trupova, imaju malo kosti a više mesa. Visoko su plodne i daju zdrave jagnjiće, dobre su majke i lako prihvataju mlade. Nemamo problema sa plasmanom na tržištu jer je meso izuzetno traženo, a i cena je bolja nego za ostale rase”, izjavio je za RINU ovaj mladi poljoprivrednik.

Na farmi trenutno imaju 30 ovaca i jednog ovna. Nemanji oko svih poslova pomaže supruga Marijana na koju se i vodi poljoprivredno gazdinstvo. Imaju dvoje dece, Helenu i Ognjena koji iako mali vrlo dobro znaju šta su jagnjad, kukuruz i seno, pa vrlo često i oni pomažu roditeljima i hrane ovce.

“Dugo sam radila kod privatnika, a onda sam shvatila da radeći za sebe i na svom, mogu mnogo više da stvorim za svoju decu. Vratili smo se na selo i nikad se nisam pokajala. Nije bilo lako, Nemanja i ja sve sami radimo, ali velika smo podrška jedno drugom i sigurna sam da zajedno možemo ostvariti sve naše ciljeve. Ne mogu da kažem da je lako, ustajanje rano ujutru i celodnevni rad na seoskom imanju, ali ipak ovaj život nikad ne bih menjala za život u gradu”, odlučno kaže Marijana.

Njihov cilj jeste da njihovo stado broji 100 ovaca i na dobrom su putu da to i ostvare. Uz pomoć Minsitarstva poljoprivrede dobili su subvencije i na osnovu tog novca sagradili savremenu štalu u kojoj se sada nalaze njihova grla.

“Opština Кnić poznata je kao razvijen poljoprivredni kraj i zato mi kao lokalna samouprava ulažemo velika sredstva za subvencionisanje proizvođača, naročiti nam je drago kad vidimo da ima sve više mladih koji se odlučuju za život na selu i na taj način znamo da ona konačno oživljavaju, da neće biti ugašena. Na nama je da mladima koji se dlučuju na taj korak, obezbedimo sve potrebne uslove da tu žive i rade, a pre svega najvažnije su putna i komunalna infrastruktura”, kaže Srećko Ilić predsednik opštine Кnić.

Vredne Dimitrijeviće posetila je i narodna poslanica Sandra Božić ističući da je slika srećne srpske porodice koja se uspešno bavi poljoprivredom jedna od onih na koju je najviše ponosna.

“Кada vidite ove vredne ljude, jasno je da je moguće uspešno raditi na svom ognjištu. Oni su podtstrek za sve mlade ljude i volela bih da ova slika ode daleko. Ovi ljudi iako jako mladi, imali su volju, snagu i motivaciju da u sesokom gazdinstvu pokrenu uspešnu poljoprivrednu proizvodnju i da grade svoju budućnost. Sve vreme se govori o značaju rodne ravnopravnosti, a ova porodica je upravo najbolji primer u praksi i Marijana koja ponosno stoji kao vlasnica gazdinstva”, rekla je Sandra Božić.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement