Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 6mph SW
Humidity: 38%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
52°F
50°F
46°F
45°F
43°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
45°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 1 year ago

By admin

ZBOG VISOKIH MAJSTORSKIH NADNICA: Srbi u Čikagu sami renovirali staru kuću i pretvorili je u pravu oazu!

Bračni par iz Srbije, koji živi u Čikagu, 2016. godine počeo je samostalno da sređuje svoju nekretninu, kako su cene majstora u Americi na ceni. Kada pogledate fotografije njihovih projekata, nikada ne biste rekli da su ih radile “samo četiri ruke”, a komentar da “bi trebalo da razmisle o promeni profesije” je najbolja potvrda za ono što rade.

Kako priča supruga Aleks Petrović za Telegraf Biznis kupili su staru kuću, a onda su je postepeno renovirali.

– Tačan datum samostalnog sređivanja kuće je bilo negde otprilike 2016. godine. Prazno platno (čitaj stara kuća), pa sam mogla da se igram – priča ona.

Sve je počelo upoznavanjem sa nekim materijalima, a kako su projekti ispali uspešni, počela je da deli savete i postupak rada i sa Fejsbuk zajednicom.

Jedan od najnovijih projekata, u koji se upustila sa suprugom na proleće, jeste “sunčana soba”, koja će uskoro biti potpuno završena. A već sada izgleda kao iz časopisa.

– Jedan veliki poduhvat u koji smo se upustili suprug i ja, a da pojma nemamo šta radimo. Totalni amateri što se zidanja, malterisanja i ugradnje prozora. Pa tako smo učili dok smo pravili ovu sunčanu sobu sa jutjub kanala – napisala je Petrovićeva u jednoj Fejsbuk grupi.

Kako je objasnila, prvobitno su imali ideju da izgrade terasu spojenu sa kućom, a usput su se odlučili da to ipak bude “sunčana soba” sa jednim zidom ka komšijama, drugim uz kuću, dok je sve ostalo u staklu.

– Kako ništa o ovim majstorlucima nismo znali… Neke alate smo imali ono ‘parola snađi se’ ( posebno za plafon ), a kod gletovanja smo se poprilično namučili da ispadne ravno (posebno spojevi između ploča jer neke trake za spojeve nisu dobre pa se to odlepi, ali smo na kraju našli adekvatne trake za spojeve i uradili kao profi). Prostorija ima grejanje (centralno) izvukli dve grane iz kuće i dodatno grejanje – električni kamin – dodaje Aleks.

Projekat je trajao celo proleće i leto, a prvi obrisi konstrukcije su bili vidljivi 30. jula. Sredinom avgusta su postavili prozore, 6. septembra urađen je zid i tako je ova sobica konačno dobila svoju toplinu. Ostaje im još da urade do kraja fasadu.

– Prozore smo kupili putem oglasa (neko kupio za svoj dom pa im nije odgovaralo pa prodali upola jeftinije). Dva prozora su fiksna, četiri se otvaraju ka gore (pa su ujedno i vrata za kuce) i ka dole. Svi prozori imaju gas između (izolacija), a ram je unutar stakla, tako da za održavanje je zapravo ravna površina. Nismo mogli da nađemo adekvatna klizeća vrata, pa smo stavili obična. Izolaciju smo uradili i na zidovima i na podu. Još nismo završili fasadu (samo jedan deo – imitacija kamena), ali unutra jesmo – priča žena.

Većina detalja u sobi su Aleksinih ruku delo, kako pored fizičkih radova, voli da pravi i dekoraciju, pa je tako podelila fotografiju staklenog stola sa centralnom figurom slona. Takođe, ova žena u slobodno vreme voli da pravi i magnete od gline i recikliranog materijala.

– Ima detalja i unutra koje moramo da uradimo i zamenimo ta ulazna vrata na kući, ali polako, većinski smo završili i kao što rekoh apsolutno sve sami smo uradili, samo nas dvoje. Uradićemo i celu novu fasadu na kući (isti fazon), a urbanizacija dvorišta kada završimo sa radovima – objašnjava Aleks.

– Kako nismo znali ništa i učili usput, ja sam prezadovoljna kako je ispalo na kraju, a fotke fasade kada je završimo – zaključuje Petrovićeva.

Izvor: Telegraf Foto: Facebook @Alex Petrovic

YOU MAY LIKE