Connect with us

Amerika

ZBOG OPTUŽBE ZA SILOVANJE: Državni advokati preuzeli odbranu Trampa

Published

on

Ministarstvo pravde preuzeće od privatnih advokata predsednika Trampa njegovu odbranu od tužbe za klevetu koju je na državnom sudu pokrenula autorka I. Džin Kerol, koja ga je optužila da ju je silovao u jednoj robnoj kući na Menhetnu 1990-tih.

Advokati Ministarstva pravde rekli su da je gospodin Tramp postupao u svojstvu predsednika kada je porekao da je ikada poznavao gospođu Kerol.

Pozivajući se na zakon pod nazivom Savezni zakon o odštetnom deliktu, advokati su ustupili pravo o zastupanju Trampa i premestili stvar sa državnog suda na savezni sud. Zakon o odštetnim zahtevima daje zaposlenima u saveznoj vladi imunitet od tužbi, mada pravni stručnjaci kažu da je retko, ako je ikada korišćen za zaštitu predsednika.

Zahtev Ministarstva pravde usledio je samo mesec dana nakon što je državni sudija u Njujorku doneo presudu koja je potencijalno otvorila vrata predsedniku Trampu da bude smenjen pre izbora.

Gospođa Kerol, pisac, tužila je Trampa prošlog novembra, tvrdeći da je lagao javno negirajući da ju je ikada upoznao. U memoarima objavljenim prošlog leta, ona tvrdi da ju je gospodin Trump seksualno napao pre skoro 30 godina u svlačionici u tržnom centru “Bergdorfu Goodman”.

Izvor: New York Times Foto: Getty Images

Advertisement