Chicago, IL
46°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
45°F
45°F
45°F
45°F
43°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By Bojana Kovačević

ZBOG IZJAVE O HOLOKAUSTU: Kolege Vupi Goldberg traže njenu smenu sa ABC News-a!

Američka glumica Vupi Goldberg suspendovana je na dve nedelje iz emisije “The View” koju vodi na televiziji ABC, jer je dan ranije tvrdila da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, objavila je rukovodilac odeljenja za vesti Kim Godvin.

Uprkos tomu što se 66-godišnja Goldberg dvaput izvinila zbog izjave koja je izazvala bes i kritike javnosti, najpre u ponedeljak u emisiji „The late Show“, a potom ponovo u sledećoj emisiji „The View“ u utorak ujutro, predsednica ABC News je pojasnila da smatra da to nije dovoljno.

„Odmah stupa na snagu – suspendujem Vupi Goldberg na dve nedelje zbog njenih pogrešnih i štetnih komentara. Iako se Vupi izvinila, zamolila sam je da izdvoji malo vremena te da razmisli i shvati kakav uticaj mogu imati njene izjave. Svi zaposleni solidarni su s našim jevrejskim kolegama, prijateljima, porodicama i zajednicama“, napisala je Godvin na Tviter nalogu TV kanala ABC za odnose s javnošću.

Goldberg je, između ostalog, rekla da holokaust nema veze s rasizmom.

“Radi se o nadmoći belaca. Oni su počinili zločine nad Jevrejima i Romima”, kazala je njena koleginica Ana Navaro, na šta je Goldberg rekla da se radi o “dve grupe belaca”.

Njeno mišljenje je razbesnelo mnoge.

“Vupi, tvoje je mišljenje pogrešno. Holokaust je bio rezultat sistemskog nacističkog uništavanja jevrejskog naroda. Nacisti su smatrali da su Jevreji inferiorna rasa”, napisao je na Tviteru Džonatan Grinblat, direktor Jevrejske organizacije za borbu protiv mržnje Anti-Defamation League.

Megan Mekejn, koja je nekad bila jedna od voditeljki “The View” je napisala: “Antisemitizam je otrov koji se sve više opravdava u našoj kulturi, a samim tim i na televiziji.”

“U emisiji sam rekla da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, već da je reč o ‘čovekovoj nečovečnosti prema čoveku’. Trebala sam reći da se radilo o obema ovim stvarima. Jevrejski je narod širom sveta uvek imao moju podršku i tako će i ostati. Žao mi je zbog boli koju sam prouzrokovala”, rekla je u izvinjenju Goldberg.

Pre nego što je suspenzija objavljena, Dejli Mejl je saznao da je nekoliko zaposlenih ABC-a pozvalo na njeno otpuštanje.

Nejasno je da li će Vupi biti plaćena tokom suspenzije. Dugogodišnja voditeljka je u septembru 2021. pregovarala o četvorogodišnjem ugovoru sa televizijom. Iako se finansijski detalji njenog ugovora čuvaju u tajnosti Varieti je 2016. izvestio da je voditeljkina tadašnja godišnja plata bila u rasponu od 5 miliona dolara.

Ako su te brojke tačne danas, voditelj tok-šoua bi izgubila više od ukupno 96.000 dolara pre oporezivanja svake nedelje.

Džonatan Grinblat, izvršni direktor ADL-a i nacionalni direktor, rekao je da iako su Vupini komentari izazvali „ogromnu konfuziju i povredu“, on je prihvatio njeno izvinjenje i nada se da će svoju suspenziju iskoristiti kao vreme za „introspekciju i učenje”.

„Znam da je bila prijatelj jevrejske zajednice tokom cele svoje karijere. I ja to poštujem i cenim. Ne mogu da komentarišem interni proces ABC News-a, ali ono što ću reći je da se nadam da Vupi može da iskoristi naredne dve nedelje za proces introspekcije i učenja.”

Grinblat je takođe ponovio da se Holokaust „apsolutno odnosi na rasu“.

„Mislim da je Vupi zaista stvorila neku vrstu zabune i povrede jer se Holokaust apsolutno odnosio na rasu“, ali dodao da Vupi treba da bude „savetovana, a ne otpuštena“.

U međuvremenu, korisnici društvenih mreža kritikuju televiziju ABC News zbog suspenzije Vupi Goldberg.

„Ne učimo kroz kaznu. Suspenzija je pogrešna. Otišli ​​smo predaleko”, tvitovao je Kris Saford.

„Ljudi koji su odlučili da Vupi bude suspendovan su gomila beskičmenih idiota. Da li su ikada suspendovali Megan Mekejn?? Kao Jevrejka, ovo nazivam sranjem“, ponovila je Barbara Stajnberg.

Drugi korisnici tvrde da suspencija na dve nedelje nije dovoljna i oni traže njeno otpuštanje.

Izvor: Daily Mail Foto: Printscreen / Youtube

YOU MAY LIKE