Chicago
37°
Partly Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 75%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
43/36°F
39/28°F
45/34°F

Published 8 months ago

By admin

ZBOG FOTOGRAFIJA 3.267 UBIJENIH SRBA NA PUTU KA SREBRENICI: Načelniku Bratunca stigla krivična prijava

Na putu koji iz Bratunca vodi ka Memorijalnom centru Potočari, 9. jula postavljene su fotografije stradalih Srba.

Tužilaštvo Republike Srpske zbog toga je podnelo krivičnu prijavu protiv Srđana Rankića, načelnika opštine Bratunac koji je tada rekao da se radi o fotografijama ubijenih i poginulih srpskih vojnika i civila tokom rata u BiH.

– Danas je na moju adresu stigla krivična prijava od strane Tužilaštva Republike Srpske kao osumnjičenom za počinjeno krivično delo “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, a u vezi sa postavljanjem fotografija ubijene srpske dece, civila i vojnika tokom rata 1992-1995, duž regionalnog puta Bratunac-Potočari, naveo je Rankić.

Podsetio je da je tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3.267 Srba te da za te zločine do danas niko nije odgovarao.

– Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine dece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu, objasnio je.

Rankić je naveo da ga je posebno uvredilo, to što je protiv njega optužnicu podiglo Tužilaštvo Republike Srpske.

– Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo? Da li je moguće da su naše srpske žrtve javna uvreda i za koga? Da li su njihovi nevino dati životi čin mržnje prema nekome? I prema kome? Nemojte da se čudite, draga moja braćo, što nas Međunarodni sudovi i Sud BiH osuđuju za sve i svašta, kada institucije Republike Srpske ovako postupaju, rekao je on.

Smatra da se protiv njega “podigla hajka” i da ije nikakvo čudo što je pokrenut njegov opoziv za što krivi i SDA i Ramiza Salkića.

– Nikada ti ljudi nisu ni brinuli o svom narodu i njegovim žrtvama. Sve je to bila politika, ja tebi – ti meni. Srđan Rankić neće odstupiti ni milimetra od svojih principa. Srđan Rankić neće ustuknuti pred ovakvim optužbama. Srđan Rankić nije zaboravio da mu je mandat dao narod i za taj narod ja ću, ako treba, i svoj život dati, poručio je Rankić a preneo Klix.

Nedugo nakon postavljanja fotografija, policijski službenici u Bratuncu su u skladu sa zakonom naredili njihovo uklanjanje, nakon čega su fotografije prebačene na ograde privatnih dvorišta pored puta, piše Srpska info.

Izvor: Srpska.info /Klix

YOU MAY LIKE

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)
EKSKLUZIVNO, MAJA VOLK: Kako sam pobedila rak i kojom sam hranom produžila karijeru Novaku Đokoviću! (VIDEO)