Connect with us

aktuelno

AKO ON POLETI, SVET JE OTIŠAO DO ĐAVOLA: Putinov avion “sudnjeg dana” mu omogućava da daje naređenja i u slučaju nuklearnog rata

Published

on

Vladimir Putin ima specijalni avion „Sudnjeg dana“ koji mu omogućava da nastavi da vlada Rusijom tokom nuklearnog rata.

Il-80 bez prozora je Putinov takozvani avion Sudnjeg dana, dizajniran da deluje kao Kremlj na nebu u slučaju nuklearnog napada.

Putin bi mogao da vlada Rusijom i izdaje komande svojoj vojsci sa komandnog mesta u vazduhu u slučaju rata punih razmera. Ovo uključuje mogućnost da se naredi nuklearni udar.

Krunski dragulj opreme Il-80 poznat je kao Zveno-S, koji uključuje napredni komunikacioni paket koji koristi satelitske antene smeštene na vrhu u velikoj kapsuli ovalnog oblika prema prednjoj strani aviona.

Još dve velike kapsule – pričvršćene ispod krila – svaka nosi turbinski motor koji služi kao dodatni izvor napajanja za opremu u vozilu.

Postoji i poseban antenski sistem veoma niske frekvencije (VLF) koji se koristi za komunikaciju sa podmornicama koje nose balističke rakete.

Il-80 su prvi put poleteli 1987. godine, a program nadogradnje je pokrenut 2008. godine, u kojem je druga verzija Zveno-S uvedena u najmanje dva aviona.

Teški Il-80 Maksdom je dizajniran da deluje kao Kremlj na nebu u slučaju nuklearnog napada i može se puniti gorivom u vazduhu. Putin bi mogao da vlada Rusijom i izdaje komande svojoj vojsci za nuklearne udare sa komandnog mesta u vazduhu.

Veliki ‘kanu’ za satelitsku komunikaciju nalazi se na vrhu trupa u prednjem delu, sa velikim antenama na krmi. Na repu aviona se nalazi i vitlo za vučenu, veoma niskofrekventnu (VLF) antenu. Horizontalni stabilizatori takođe imaju prostor za više senzora ili komunikacionih antena.

Avion ima dva velika elektrogeneratorska kućišta unutar svojih motora. Uvlačiva sonda za punjenje goriva je ispod kokpita.

Avioni bi trebalo da budu zamenjeni modernijim Iljušin 96-400M, što će ruskom lideru omogućiti veću udobnost dok kontroliše trupe i rakete tokom nuklearne katastrofe.

Prvi od novih vazdušnih komandnih i kontrolnih aviona je sada u izgradnji, rekao je izvor u vojno-industrijskom sektoru, ali se veruje da još nije spreman.

Izvor: Kurir.rs/Daily mail Foto:

Advertisement