Chicago
64°
Partly Cloudy
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 53%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 3
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
79/63°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

ZAVRŠEN FEST 2020: Hrvatski glumac Goran Bogdan nagradu posvetio Nebojši Glogovcu

Beogradski pobednik za najbolji film u glavnom takmičarskom programu 48. Festa pripao je filmu “Nevidljivi život” Karima Anjuza, priznanje za najboljeg reditelja osvojio je Vaclav Mohul za “Obojenu pticu”, a za najboljeg glumca proglašen je Goran Bogdan, za glavnu ulogu u ostvarenju “Otac” Srdana Golubovića. Priznanja u više kategorija dodeljena su večeras u Kombank dvorani na zatvaranju festivala.

Fest je završen izvođenjem muzičko-scenskog performansa “Muzički kritičar”, slavnog američkog glumca Džona Malkoviča, kojem je u Kombank dvorani uručeno priznananje Beogradski pobednik.

“Sa preciznom režijom glumaca i veoma artikulisanim korišćenjem svih aspekta filmske naracije, film ‘Nevidljivi život’ publiku povede na prelepo i gorko putovanje. Film, koji bi lako nazvali remek-delom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umetnost stvaranja filmova”, ističe se u obrazloženju žirija za ostvarenje Karima Anjuza, snimljenog u brazilsko-nemačkoj koprodukciji.

Žiri glavnog takmičarskog programa radio je u sastavu Sebastijan Kavaca (predsednik) Nataša Ninković, Nikola Ljuca, Dana Budisavljević i Klemens Šik.

Nagradu za najboljeg reditelja odneo je Vaclav Mohul, reditelj “Obojene ptice”, jer je svojim filmom “napravio iskorak iz svih trenutnih filmskih trendova i zakoračio u ekstrem. Napravio je monumentalno umetničko delo, koja podseća na najveća remek-dela sedme umetnosti”.

Najbolji scenario je, prema oceni žirija, napisala Rita Kalnejais za ostvarenje “Mlečni zubi”, a priznanje joj je pripalo zbog “specifičnosti stilskog postupka prema teškoj i ozbiljnoj temi”.

Filmu “Otac” Srdana Golubovića pripalo je priznanje za najtraženiji film na 48. Festu, a Goran Bogdan nagrađen je za najbolju glavnu mušku ulogu

Bogdan je, kako je naveo žiri, nagradu osvojio “snagom svog izraza, u ulozi poniženog čoveka, sa minimalnim spoljnim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću za lik Oca koji želi da povrati svoju decu”.

Primajući priznanje, Bogdan je nagradu posvetio preminulom kolegi Nebojši Glogovcu, koji je trebalo da igra ulogu oca.

Golubovićevom filmu pripala je i nagrada “Fedora” zbog “dramatične atmosfere, odličnog rada reditelja i sjajne glumačke ekipe”.

Najbolju glavnu žensku ulogu odigrala je Trina Dirholm bez koje je “film Dama herc nezamisliv”.

Najbolji debitant na 48. Festu je Filipo Menegeti, reditelj ostvarenja “Nas dve”, odnosno “filma koji svojom zrelošću, finoćom rediteljskih postupaka i briljantnim glumačkim izvedbama, gotovo nadilazi pojam debitantskog filma”.

Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa “Fest fokus”, koji su činili Momir Milošević, Dušan Zorić i Damir Šehanović, najboljim filmom ovog programa proglasio je ostvarenje “Ivana grozna” Ivane Mladenović.

“Na svojim krhkim plećima, Ivana Mladenović iznedrila je hrabro, autentično, drsko i nesvakidašnje ostvarenje kojim je opravdala postojanje ovog programa”, glasilo je obrazloženje žirija.

Žiri takmičarskog programa “Nebojša Đukelić” odlučio je da nagradu nazvanu imenom našeg čuvenog kritičara zbog “inovativnosti u rediteljskom postupku u kontekstu jedve sveobuhvatne porodične drame” dodeli filmu “Mater”.

“Politikina” nagrada “Milutin Čolić, za reditelja najboljeg filma u (većinski) srpskoj produkciji na Festu pripala je Mladenu Đorđeviću za “Sumrak u bečkom haustoru”, jer je reditelj ostvario “autentičan, iskren i human film o traganju za srećom u doba velikih migracija”, a istom filmu pripala je i nagrada publike za najbolji evropski film u glavnom takmičarskom programu, dodeljeno uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Kvir nagradu (koju dodeljuje festival Merlinka) dobio je Filipo Menegeti za film “Nas dve”, a Nagrada “Dinko Tucaković” FIPRESCI žirija otišla je filmu “Ponašajte se kao odrasli” Koste Gavrasa.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, najavio je da će u septembru početi obeležavanje 50 godina od osnivanja Festa, dodeljivanjem 50 plaketa u Skupštini grada. On je saopštio i da je Komisija za zaštitu spomenika prihvatila inicijativu da jedna ulica u Beogradu bude nazvana po Milutinu Čoliću, osnivaču Festa.

Izvor: N1 Foto: Berlinale

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!