Connect with us

Srbija

BRUKA NA RTS-U: Autor čuvene “Kvadrature kruga” izbačen iz stana, živi u užderici na Belim vodama, bez struje

Published

on

Čovek koji je mnogima doneo nadu i sreću doživeo je da se prema njemu drugi ponesu kao neljudi. Branko Stanković zbog nebrige kolega sa RTS-a dane provodi u mraku

“Čovek je, za mene, mera svega. Ako oseti sopstveni bol, to znači da je živ. Ako prepozna tuđi, potvrđuje da je čovek u najlepšem smislu ove reči. Na mom životnom putu, u mom poslu, ovoj našoj lepoj, ali i gorkoj profesiji, putokaz su mi bile ove tri rečenice. Sad sam suočen sa saznanjem da za neke čovek, ipak, ne postoji.

Beograd, a Bele vode kao da su nakraj sveta. U Komovskoj ulici živi Branko Stanković, autor kultne emisije “Kvadratura kruga”. Bele vode su njegova nova adresa na koju je “katapultiran”. Iznanada i bahato. U stan u kome nema struje, gde su popucale cevi u kupatilu, dotrajao parket… U kome on i njegova supruga Slavka tumaraju uz svetlost sveća, uz baterijske lampe. U kome ponešto spreme na plinskoj boci, a na kupanje idu kod komšija.

Razboleli su se od stresa, nepravde i neljudi. Celu proteklu sedmicu su čistili stan kako preselili tek deo biblioteke, nameštaja i pokućstva. Deo su ostavili, nešto prodali, knjige poklanjali. Apelovali da im se struja priključi, ali bez odziva.

– Tako je, neko nas je prevario. Ne jednom… Dvostruku smo prevaru doživeli. Prvi put kada smo doblili stan za koji se, po Zakonu o restituciji, ispostavilo da se vraća prvobitnom vlasniku. Drugi put kada je predsednik Stambene komisije RTS-a Slavoljub Milenković izvestio upravni odbor naše kuće da je stan koji nam se dodeljuje potpuno uslovan – kaže Branko.

Milenković je, uz to, naveo da je Stankovićima dovoljan stan od 37 kvadrata, jer “ćerka više ne živi s njima“, mada je Stambenoj komisiji bio na raspolaganju i stan od 62 kvadratna metra.

To što je osam godina živeo i proživeo sa porodicom u centru Beograda, a dobio duplo manji stan na periferiji, ne znači ništa. Nije tražio stan u centru, nije se žalio čak ni što je na Bele vode morao ekspresno da se iseli. Nije čak ni on zvao kolege novinare da se žali već su to, piše list, naslutili iz nekoliko redova njegovog intrerjua o emisiji “Kvadratura kruga”, koja pokreće dobra dela. Branko je tada odgovorio na pitanje otkud u Belim vodama.

– Početkom prošle nedelje vlasnik kuće kome je vraćena imovina Predrag Đajić banuo je sa sestrom i tražio, bez pogovora, da odmah napustimo stan koji sam koristio kao zakupac. Nije želeo da razume da nam stan još nije uslovan za useljenje, tek 7. februara RTS je podneo zahtev EPS-u za priključenje struje, jer je uknjižba trajala tri meseca. Uz to, Đajić nije poštovao to što sam mu svojevoljno ustupio ključ od stana koji je tek našim ulaganjem obnovljen i proširen na potkrovlje – kaže on.

Nije imao izbora. Branko je sa suprugom Slavkom, oboje novinari RTS-a, morao da napusti stan u Ulici Ilije Garašanina, u koji je tokom osam godina uložio preko 20.000 evra.

Koliko će zakupninu plaćati u Belim vodama, odrediće komisija RTS-a, kojom već dve decenije rukovodi Slavoljub Milenković. Teško je Branku. Njegova supruga više puta ponavlja da ne želi patetiku.

– Snaći ćemo se. Njegovo biće je takvo da u svemu bude skroman. To je pokazao i u ovoj nevolji – kaže ona.

Branko Stanković je trijumfovao u mnogobrojnim bitkama protiv nepravde. Izvojevao ih je za male, obične ljude. Za zaboravljene i unesrećene. Za osmeh dece bez roditelja. Tragao je za njihovom srećom do Horgoša do Dragaša i donosio im nadu. Njegova reč je pokretala na dobrotu i plemenitost. Množila se armija humanih ljudi u akcijama koje je pokretao da beskućnici dobiju kuće. Vraćao je veru u ljude. Oneljuđene  Spajao, uprkos vremenu otuđenja, ruke dobrotvora. GovoriO: “Ako si sam, ne treba da budeš usamljen“. A doživeo je da on, luča dobrote, bude u mraku.

– Ništa mene ne može da pokoleba, u mom biću su koreni iz kojih su davno stasali izdanci. Nije meni bitno ni gde si, ni šta si… Meni je bitno kakav si. Mnoge nevolje junaka “Kvadratura” upio sam u sebe. Zato istrajavam.

RTS bez odgovora

Novosti su pokušale da od Slavoljuba Milenkovića dobiju odgovor na pitanje kako je moguće da Upravni odbor RTS-a, kako svedoči Branko, izvesti da je stan namenjen porodici Stanković potpuno uslovan, a da oni ni do danas nemaju struju.

– Zašto vi mene zovete tokom vikenda da me to pitate? – uzvratio je Milenković.

– Zato što smo dnevna produkcija – odgovorili smo.

– Ako ste vi, ja nisam – završio je razgovor predsednik Stambene komisije RTS-a.

Izvor: Večernje novosti Foto: RTS/Kvadratura kruga

Advertisement