Connect with us

Srbija

KREMENOVIĆI JEDINI NA BALKANU LIJU CRKVENA ZVONA: Božanski zvuk iz Šumadije čuje se u celom svetu

Published

on

Crkvena zvona se na Balkanu liju samo u Šumadiji, u malom selu Belosavci pored Topole. Porodica Kremenović ovim poslom bavi se 26 godina, do sada su izlili preko 2.000 zvona , a njihov zvuk čuje se na svim kontinentima.

„Zvona iz Topole zvone u Australiji, Americi, Švajcarskoj, Rusiji, čak i u Izraelu, ali se čuju i kroz celu Srbiju. Izlivali smo i zvona za skoro sve manastire na Kosovu i Metohiju. Posebna je čast kad možemo bar na neki način doprineti očuvanju svetinja“, rekao je Nemanja Kremenović, vlasnik zvonare iz Belosavaca.

OD KOSOVA PA SVE DO AUSTRALIJE: Zvona Kremenovića na svim kontinentima

Iako je tehnologija napredovala zvona se rade na tradicionalan način, isto kao i pre 100 godina – u pesku, a sušenje se obavlja uz pomoć drva i ćumura. Majstori za zvona iz Topole kažu da nema razlike između pravoslavnog i katoličkog zvona i da je ono što ih određuje i razlikuje upravo zvuk.

„Kada vidimo zvono koje je često išarano, izgravirano  urađeni fenomenalni ručni radovi, ali to mu oduzima dosta  od zvuka. Najbolji zvuk se postiže  kad je zvono od bronze ispolirano do visokog sjaja bez detalja na sebi“, otkriva Nemanja.

Osim zvona u livnici Kremenovića proizode se i horosi i polijeleji, a svaki od njih ima svoju priču, jer dva horosa nikad nisu ista.

„Ako uđemo u crkvu i vidimo neko obeležje, trudimo se to isto ugradimo u polijelej kako bi on bio specifačan, poseban i namenjen samo toj crkvi“, ističe ovaj majstor iz Topole.

Livarstvo je poprilično zaboravljeno  zato svako ko odluči ovim da se bavi, kako kaže Nemanja, imao bi posla jer  je je ovaj stari zanat – zlata vredan. Pored spretnih ruku neophodno je imati i umetnički duh. Željko Ivanović koji lije zvona duže od dve decenije kaže da se poseban osećaj kad kroz Topolu čuje zvuk crkvenog zvona i zna da je ono njegovih ruku delo.

MLADE NE INTERESUJE OVAJ ZANAT: Za koji Željko Ivanović kažem da ima posebnu draž

„Mladi se retko odlučuju za ovaj zanat, ali trebalo bi da znaju da posao nije težak i da ima posebnu draž“, kaže Željko.

Stručnjaci kažu da nijedan instrument na svetu ne proizvodi takve vibracije kao što to čine crkvena zvona, ona takođe označavaju i božansko prisustvo, pa zbog toga majstori koji ih proizvode imaju veliku odgovornost, a u livnici kod Kremenovića izgleda da to odlično znaju.

Izvor/Foto: RINA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement