Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

ZAŠTO SLAVIMO 4.JUL: Dan kada su Amerikanci prestali da budu britanska kolonija

Toga dana su “oci nacije”(founding fathers) Tomas Džeferson, Džordž Vašington, Džon Adams, Džejms Medison, Aleksandar Hamilton, Džejms Monro i Bendžamin Frenklin proglasili i potpisali Deklaraciju o nezavisnosti.

Lepo je to što kada svane 4.juli ne idemo na posao, što odlazimo na piknike u prirodu, roštiljamo, gledamo parade i uživamo u vatrometu…

Ali, da li i koliko znamo šta slavimo tog dana?

Ajmo po školski…Dan nezavisnosti (Četvrti jul) je savezni praznik u Sjedinjenim Državama kojim se obeležava dan potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine. Toga dana je Kongres proglasio da trinaest američkih kolonija više nije podređeno Britanskoj monarhiji, te su te države proglašene ujedinjenim, slobodnim i nezavisnim. Kongres je, istina, izglasao nezavisnost dva dana ranije, još 2. jula, ali je svečano proglašenje usledilo 4. jula.

Tomas Džeferson i Džon Adams, dva potpisnika Deklaracije o nezavisnosti koji su kasnije predsedavali Sjedinjenim Američkim Državama, umrli su istog dana, 4.jula 1826, tačno na 50-godišnjicu potpisivanja. Džejms Monro, još jedan od “otaca nacije” koji je izabran za predsjednika, takođe je umro 4. jula 1831. godine

Inače, prethodno je rezolucijo o nezavisnosti predložio Ričard Henri Li iz Virdžinije. Nakon što je izglasao nezavisnost, Kongres je svoju pažnju usmerio na Deklaraciju o nezavisnosti, izjavu u kojoj se objašnjava ova odluka, koju je pripremio Odbor petorice, a njen glavni tekstopisac bio je Tomas Džeferson, kao pravno najpotkovaniji od “otaca nacije” (founding fathers), među kojima su još bili Džordž Vašington, Džon Adams, Džejms Medison, Aleksandar Hamilton, Džejms Monro i Bendžamin Frenklin (sećate se onog crtaća i rečenice: “Amose, je li to bio elektricitet?”)

OCI NACIJE: Monro, Frenklin, Hamilton, Vašington, Medison, Adams i Džeferson

Neverovatnom slučajnošću, Tomas Džeferson i Džon Adams, dva potpisnika Deklaracije o nezavisnosti koji su kasnije predsedavali Sjedinjenim Američkim Državama, umrli su istog dana, 4.jula 1826, tačno na 50-godišnjicu Deklaracije o nezavisnosti. Džejms Monro, još jedan od “otaca nacije” koji je izabran za predsjednika, takođe je umro 4. jula 1831. godine. Jedini predsednik koji je rođen na ovaj dan 1872. godine je Kelvin Kulidž, 30. po redu predsednik SAD.

Dan nezavisnosti je savezni praznik, tako da su federalne institucije poput pošte i sudova zatvorene tog dana. Dekoracije su obično obojene crvenom, belom i plavom, bojama američke zastave.

Noć pre 4.jula nekada je bila vreme najvećeg slavlja, sa plotunima iz topova i vatrenih oružja, ali je vremenom ta praksa malo ublažena vatrometom. Svojevremeno su se gradovi u Novoj Engleskoj takmičili u izgradnji visokih piramida, sastavljenih od bačava, pa su ih u sumrak palili.

Najviše vatre su tradicionalno bile u Salemu, Masačusets (prethodno su se dobro uvežbali na vešticama:), sa piramidama koje su se sastojale od četrdeset slojeva bačava. Taj običaj je cvetao u 19. i 20. veku i još uvijek se praktikuje u nekim gradovima u Novoj Engleskoj.

Tekst: E.S.T. Foto: Youtube

YOU MAY LIKE