Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 74%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By admin

ZAKOPANO ISPRED NOSA: U dvorištu Narodnog muzeja u Čačku otkrivena rimska građevina od 500 kvadrata! (FOTO)

Arhitektura starih Rimljana u samom centru Čačka ostavlja bez daha, a nakon termi koje su pronađene pre više od pola veka arheolozi Narodnog muzeja došli su do novih, fantastičnih otkrića. U dvorištu ove ustanove pronađeni su ostaci građevine koja se prostirala na skoro 500 kvadrata, ali i predmeti iz svakodnevnog života iz doba 4. i 5. veka.

“Nalazi koji smo pronašli pokazuju da je u to vreme na objektima bilo stakla na prozorima i grejanja, pronađena je i srebrna igla koja je služila u medicinske svrhe. Objekti su imali podno grejanje, a da li je bilo u privatnoj ili javnoj funkciji to ćemo naknadno istražiti”, izjavila je za RINU dr Кatarina Dmitrović, arheolog narodnog muzeja u Čačku.

Dodatno iznenađenje za arheologe bilo je to što su oko pronađene građevine bili i bedemi koji su poprilično dobro očuvani i debeli oko dva metra.

“Ovi pronalasci daju nam osnov da dugorično planiramo tematska istraživanja čitavog dvorišta koje bi postalo arheološki lokalitet. Neposredni organizator i rulovodilac radova na istraživanju je Narodni muzej u Čačku, a sredstva predviđena za arheološke radove izdvojena su iz budžeta grada Čačka i iznose šest miliona dinara”, rekla je Delfina Rajić direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Prva faza ovih arheoloških iskopovanja trajala je do jula, a tada je čak u dvorištu muzeja pronađeno i zaostalo oružje iz novije istorije. Istraživanja na ovom lokalitetu biće nastavljena i u narednom periodu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE