Chicago, IL
64°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph S
Humidity: 42%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
57°F
52°F
50°F
48°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ZAHTEV SRBA IZ ČIKAGA: Grad odmah da oduzme ulicu Stepincu, da srpske, jevrejske i romske žrtve mogu mirno da počivaju!

Tekst Serbian Timesa o tome kako je jedna od memorijalnih ulica u Čikagu nazvana po imenu katoličkog kardinala Alojzija Stepinca, posle Drugog svetskog rata osuđenog zbog zločina na teritoriji NDH, izazvao je prvo nevericu, a onda i ogorčenje brojnih Srba koji žive u najvećem gradu američke države Ilinois i njegovoj okolini.

Od srpskih udruženja, prvo je reagovalo Udruženje Srba iz Republike Srpske. Njihov predsednik Željko Živak u izjavi za naš portal kaže:

– U našem udruženju, u kome je mnogo onih čije su porodice stradale u masakrima koji su počinjeni na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, zapanjeni smo činjenicom da u jednom multinacionalnom i multireligijskom gradu kakav je Čikago može da se desi takva sramota kao što je odavanje počasti ljudima kakav je bio Stepinac. U gradu u kome, kako kažu, ima najviše Srba poslije Beograda, imamo i moralnu obavezu da se potrudimo da tu sramotu uklonimo sa ulica.

On smatra da je ukazivanje časti Alojziju Stepincu “apsolutno neprihvatljivo za normalan ljudski um”.

– Da podsetim one koji možda ne znaju…Gideon Greif, priznati izraelski istoričar, istraživač Holokausta ali takođe i genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima  za vrijeme NDH, za Stepinca kaže je prema nekatoličkom življu proklamovao tezu “POKRSTI SE ILI UMRI”, što se uveliko poklapalo sa ustaškom ideologijom: jednu trećinu Srba pobiti, jednu trećinu pokatoličiti, a jednu trećinu protjerati, ističe Živak, pa upućuje pitanje onima koji su dozvolili da ustaški kardinal dobije svoju ulicu u Čikagu:

-Gospodo, zar je malo 750,000 Srba, jevreja i Roma koji su na najzvjerskiji način ubijeni u Jasenovcu, Velikoj Gradiški i ostalim zvaničnim logorima i nezvaničnim jamama širom tadašnje NDH da Vas natera da se zamislite? Zar činjenica da su toj istoj kvislinškoj državi postojali logori za djecu, jedini u okupiranoj Evropi, a koji su bili pod posrednom upravom i kontrolom Hrvatske katoličke crkve i nadbiskupa Stepinca, poput logora u Mostaru i Jastrebarskom, o čemu postoje svjedočenja preživjela djece, nisu dovoljni da preispitate svoju odluku, ako ste je već doneli bez dovoljno mudrosti i releventnih informacija?

Za kraj, predsednik Udruženja Srba iz Republike Srpske iz Čikaga konstatuje:

-To ne može biti pravda i ništa Božije niti ljudsko u tome nema. Dok ovo govorim prisećam se tih svedočenja koja postoje zabeležena i koja sam, povodom ove situacije, ponovo pronašao i iščitao. Alojzije Stepinac bio je pomagač i saučesnik poglavnika Ante Pavelića i duhovni lider najzverskije državne tvorevine koja je ikada postojala. Pozivamo gradske oce Čikaga da uvide sav besmisao onog što je urađeno 1998. godine i da promene ime ulici zloglasnog kardinala. To je najmanje što mogu da učine iz pijeteta prema žrtvama, Srbima, Jevrejima i Romima, čije kosti i dalje leže rasute po Balkanu.

Podsećamo na kraju, Serbian Times je u međuvremenu otkrio da je imenom Alojzija Stepinca “krštena” ulica u Njujorku, crkve u nekoliko zemalja sveta, kao i celo jedno selo u Australiji.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Wikipedia, Privatna arhiva

YOU MAY LIKE