Connect with us

aktuelno

ZABORAVLJENI: Naši građani zaglavljeni u Kini već šest meseci, među njima nezaposleni, studenti, bolesni…

Published

on

Letovi za Evropu iz Kine zvanično postoje, karte mogu da se kupe, ali su preskupe i često se otkazuju, i do samog trenutka poletanja ne zna se da li će biti odloženi

Grupa od oko sto državljana Srbije koji žive u Kini zatražila je pomoć od Ambasade u Pekingu i države Srbije – da im organizuje let iz Kine kući. Nemanja Milinović, koji se nalazi u kineskom gradu Dunhua, u provinciji Jilin, u razgovoru za N1 pozvao je nadležne državne organe da im pomognu da se vrate u zemlju posle šest meseci provedenih u Kini zbog korona krize.

“Želimo da se vratimo što pre jer se za šest meseci mnogo toga promenilo i u svetu i kod nas. Poštujući i preporuku vlade, mislil smo da je fer da ostanemo ovde gde smo na početku epidemije, neki u velikim gradovima, neki su razbacani po manjim, mislili smo da je bolje da budemo tu, ali šest meseci je jako veliki period. Mi mislimo da je to bilo fer, ali ovo sad nije fer, jer mi sad ne možemo da nađemo mogućnost da se u svoju zemlju vratimo”, objasnio je.

Kako je naveo, letovi za Evropu iz Kine zvanično postoje, karte mogu da se kupe, ali se često otkazuju, i do samog trenutka poletanja ne zna se da li će biti odloženi.

“Oni zvanično postoje, ali karte su jako skupe, idu i do 3.000 evra i ne voze tamo gde treba da stignemo, jer nama karta za Frankfurt ne znači mnogo”, kazao je Milinović.

NE TRAŽE BESPLATAN LET: Mole državu za pomoć

U grupi od oko sto srpskih državljana ima nastavnika, inženjera, umetnika, mnogi su izgubili posao, nekima su se desili zdravstveni incidenti, navodi on.

“Imamo u grupi i porodicu sa detetom koje treba da krene u školu, da ne pričamo o isteklim radnim vizama, studentima koji su ostali u studentskim domovima, ili ljudima koji imaju neke pravne obaveze, suđenja…”, dodaje.

On je rekao da ta grupa ne traži besplatan let, već moli državu da obrati pažnju i da im se omogući da dođu u zemlju.

“Molimo da nam pomognu da možemo da nađemo siguran let, koji ćemo moći da platimo po standardnoj ceni. Ljudi su ovde šest meseci bez plate. To je jako dug period. Samo tražimo način da se vratimo, problem nije nerešiv”, apelovao je Milinović.

IZVOR: N1 FOTO: Printcreen

Advertisement