Chicago
66°
Rain
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 89%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 4 months ago

By Antonije Kovačević

VUČIĆ ZA CNN: Srbija ispunjava sve međunarodne obaveze, a Kosovo ni onu jedinu koju ima! Nijednim vojnikom nismo ušli… (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći na američkoj televiziji CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala – formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je istakao da je od dolaska na vlast premijera Kosova Aljbina Kurtija bilo 353 etnički motivisana napada na Srbe, dodajući da je to najveći broj takvih incidenata od proglašenja kosovske nezavisnosti.

– Samo ove godine bilo je pet pucanja na civile srpske nacionalnosti. Srbi žele samo bezbednost i sigurnost za sebe i svoje porodice, kazao je Vučić.

On je negirao optužbe Aljbina Kurtija da je ucenjivao Srbe da ne izlaze na lokalne izbore na severu Kosova, pitajući voditeljku da li je ikada videla legitimne demokratske izbore u kojima je izašlo malo više od 3 odsto glasača.

Vučić je naglasio da je Srbja veoma zadovoljna izjavama koje su povodom krize na Kosovu dali državni sekretar SAD Entoni Blinken i predsednik Francuske Emanuel Makron.

 -Sve što smo smo čuli (od Kurtija, prim. aut) nisu samo snažne optužbe, već vređanje i govore o čoveku koji ih izgovara. Dve stvari su važne. Vaš gost je rekao da ne postoji implementacija dogovora. Srbija ispunjava sve obaveze. Postoji jedna obaveza koju je Priština trebalo da ispuni, a to je formiranje ZSO što oni nisu uradili.- rekao je na početku gostovanja na CNN televiziji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je dodao da Srbija u reakciji na krizu nije povredila nijedan međunarodni sporazum.

Poštovali smo i Kumanovski mirovni sporazum i Rezoluciju UN-a 1244. Nismo nijednim vojnikom ušli u Kosovo. I do sada smo imali dobru i profesionalnu saradnju sa NATO trupama na Kosovu i uveren sam da će sa takvom saradnjom da se nastavi, naveo je Vučić.

Upitan šta ima da poruči građanima na severu Kosova koji protestuju, predsednik Srbije je rekao da je ključno zadržati mir i stabilnost.

– Znam da su odlučni da odbrane svoja ognjišta i molim ih da se bore na miran način i da zadrže mir i stabilnost. Mi moramo da razgovaramo sa Albancima kako bi se primenili svi međunarodni sporazumi. Ali bih isto tako molio i predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu odlučnu akciju prema onima koji svojim postupcima ugrožavaju mir i stabilnost svih nas, kazao je Vučić.

Kurti za CNN: Neću predati zemlju srpskoj “fašističkoj miliciji”

Premijer Kosova Aljbin Kurti, takođe gostujući na TV mreži CNN rekao je da neće predati zemlju srpskoj „fašističkoj miliciji“ nakon nasilnih protesta na severu Kosova. Govoreći za američku televiziju CNN, Kurti je rekao da se vlasti na Kosovu ne suočavaju sa mirnim demonstrantima, već sa gomilom ekstremista.

„Ovo je fašistička milicija koja je napala naše policajce i NATO vojnike – i novinare koji su izveštavali sa terena“, kazao je Kurti.

Na pitanje da li bi poslušao pozive da povuče kosovsku policiju iz severnih opština, Kurti je rekao: „Sve dok je nasilna rulja ispred zgrade, ne mogu imati samo nekoliko policajaca. Moram da imam policiju koja će čuvati red, mir i bezbednost.”

„Sva međunarodna tela su priznala izbore koje smo održali. Kada prepoznate proces izbora i njegove rezultate, onda gradonačelnici moraju da idu u opštine. Ko bi još trebalo da bude u ovim zgradama opština ako ne gradonačelnici?”, dodao je on.

Upitan o maloj izlaznosti na lokalnim izborima u severnim opštinama Kurti je rekao da je to bilo zbog „pritiska, ucena i pretnji iz Beograda prema svim građanima Srbije – a posebno onima koji su planirali da se kandiduju“.

„Sada imamo četiri gradonačelnika čiji je legitimitet nizak. Ali, ipak, nema legitimnijih od njih. Moramo imati vladavinu prava. Mi smo demokratska republika“, naveo je Kurti.

Izvor: Danas Foto: CNN

YOU MAY LIKE