Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph NE
Humidity: 86%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Antonije Kovačević

NAJKRVAVIJI “DAN SEĆANJA” U ČIKAGU: Za praznični vikend upucano 59 i ubijeno 11 ljudi! Kabinet gradonačelnika: Trebaće vremena da smanjimo kriminal

Kada se vikend na Dan sećanja 2020. završio sa 39 ranjenih i 10 mrtvih, tadašnja gradonačelnica Lori Lajtfut nazvala je to „krvoprolićem“ i „neuspehom“ njenog novozaposlenog policijskog službenika. Dejvida Brouna.

Pristup gradonačelnika Brandona Džonsona posle ovogodišnjeg dugog i paklenog vikenda bio je značajno drugačiji.

Vikend je završen sa čak 59 upucanih ljudi, od kojih je 11 ubijeno. I dok je Džonson istakao da je nivo nasilja — najveći broj žrtava pucnjave još od 2016 — „nepodnošljiv“, on nije potkopavao privremenog prvog policajca grada Čikaga, Freda Vallera.

-Ubistva su izazvala bol i traumu koje su devastirale zajednice širom Čikaga, a srce mi se slama zbog svih stradalih“, rekao je Džonson u saopštenju objavljenom u utorak kasno popodne. „Zato sam kao gradonačelnik posvećen tome da iskoristim svaki pojedinačni resurs koji nam je na raspolaganju da zaštitimo svaki pojedini život u našem gradu.

Izvor iz gradske skupštine, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je Džonson svestan da će za smanjenje talasa nasilnog kriminala koji je dominirao kampanjom za gradonačelnika trebati vremena.

“Memorial Day” vikend je „komplikovani ekosistem“ koji uključuje „više izazova javne bezbednosti“, rekao je izvor iz gradske skupštine.

Ove godine, njegova administracija je podelila 2,5 miliona dolara za 253 lokalne organizacije kako bi mogle da organizuju roštilje, sportske događaje i druge konstruktivne aktivnosti za mlade i porodice tokom prazničnog vikenda.

Drugi deo izazova je obezbeđivanje „javnih mesta za okupljanje“ kao što su plaže na jezeru, komercijalni hodnici u centru grada i susedstva i ulični festivali. Za to je potrebno “značajno prisustvo” policajaca, rekao je izvor.

„Bilo je mnogo aktivnosti i te aktivnosti su uglavnom bile bezbedne, širom grada je bilo mnoge uspešnih događaja koji su angažovali porodice i posebno mlade ljude. Nije bilo značajnijih incidenata, koje smo uglavnom imali u centru grada“, rekao je izvor iz Gradske kuće, ne pominjući pucnjavu koja je zatvorila plažu Severne avenije (North Avenue ) na nekoliko sati u petak popodne.

„Najteže je bilo između ponoći i 4 sata ujutru. To je nešto što moramo pažljivije da pratimo“, rekao je izvor.

U toku su razgovori o osmišljavanju “novih strategija” za najnasilnije noćne sate, a već su “prilagođavanja” napravljena tokom druge polovine prazničnog vikenda dala ohrabrujuće rezultate, rekao je izvor.

Vikend Dana sećanja bio je najnasilniji u Čikagu od 2016. i jedan od najsmrtonosnijih u poslednjoj deceniji. Više od dve trećine ljudi ustreljenih ovog vikenda — 41 od 59 — nalazilo se u sedam policijskih okruga: Južni Čikago, Grešam, Diring, Ogden, Harison, Bliski zapad (Near West) i Gradska većnica.

Primetno je da je bilo samo po dve pucnjave u okrugima Englvud i Ostin. Prema policijskim statistikama, pucnjava se u okrugu Englvood, nekad najvećem žarištu kriminala, smanjuje već tri godine zaredom.

Pucnjava sa najviše žrtava dogodila se u subotu u Obern Grešamu. Četiri osobe su upucane kada je napadač otvorio vatru iz automobila u blizini 79. ulice i avenije Ešland, saopštila je policija. Žena, 69, u obližnjem automobilu je ubijena iz vatrenog oružja. Još tri muškarca su ranjena.

U odvojenim pucnjavama ranjena su i dva dvogodišnjaka.

U spisak pucnjave nije uključena još jedna žrtva ubistva: žena koja je izbodena na smrt u istom bloku gde se nalazi kuća gradonačelnika Džonsona nakon što ju je muškarac optužio da je krala od njega dok su se zajedno drogirali, prema tužiocima.

U subotu je bilo najviše pucnjave, sa 25 žrtava; Nedelja je imala 19; i ponedeljak, 12. Tri osobe su ustreljene u petak uveče.

Izvor: Sun-Times Foto: ABC7 Chicago

YOU MAY LIKE