Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 86%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE KINE: Predsednik traži od vojske “pripreme za najgori mogući scenario”!

Kineski predsednik Si Đinping sazvao je hitni sastanak s glavnim zvaničnicima za bezbednost u zemlji i pozvao ih da se pripreme za najgori scenario.

On je zatražio da pojačaju napore kako bi očuvali Kinu od unutrašnjih i spoljnih pretnji.

“Složenost i kompleksnost pitanja nacionalne bezbednosti s kojima se trenutno suočavamo značajno su porasli. Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i podvrgnuti se velikim testovima jakih vetrova i talasa, pa čak i opasnog, olujnog mora”, bio je sklon metaforama Si dok se obraćao najistaknutijim članovima Komunističke partije, prenosi CNN.

Motive za takav govor nije pronašao samo u spoljnoj nego i unutrašnjoj politici. Kina se nalazi pred celim nizom izazova, u prvom redu ekonomskih koji su se pojavili zbog uticaja “spoljnjih faktora”. Sankcije i trgovinski rat značajno su narušili dominaciju na koju je Kina navikla kroz proteklih deset i više godina.

PROČITAJTE VIŠE:

“Moramo ubrzati i modernizovati državne bezbednosne sisteme i mogućnosti, s fokusom ih napraviti efikasnijima u praksi”, naglasio je kineski predsednik, referišući se pritom na “stvarne bitke”.

Očigledno, kineski lider priprema naciju za sukobe, samo je pitanje preteruje li kad upozorava na najgori scenario. Od prvog dana vladavine koja traje već tačno deset godina, ovaj najmoćniji lider u modernoj kineskoj istoriji, insistira na što “efikasnijoj bezbednosti”.

Pod time se misli na stroži nadzor građana, stranaca u Kini, kolanju informacija unutar zemlje, iz zemlje i u zemlju… Želi što maksimalniju kontrolu jer to vidi kao preventivno delovanje, u skladu sa stavom da je za globalnije ambicije potreban “mir u kući”.

Svet poslednjih godina potresaju brojne krize, Kina se direktno krivi za onu vezanu uz pandemiju koronavirusa, a kritikuje se i, između ostalog, njena politika prema Tajvanu, Hong Kongu i Ujgurima.

Stoga, kad osoba koja, prema standardima Zapada, već ionako vlada na autoritativan pa i gotovo totalitaran način, govori o pripremama za najgori scenario, svet joj mora posvetiti punu pažnju, ocenjuje CNN.

POVEZANE TEME:

RUSKA ŠPIJUNKA U SRCU SENATA? Bivša službenica prebegla u Rusiju, optužila Bajdena za seksualno zlostavljanje!

I MAKRON NA STRANI SRBIJE: Priština snosi odgovornost za nemire na severu KiM!

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR: Priština nepotrebno eskalirala situaciju prisilnim ulaskom u opštine!

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / CNA

YOU MAY LIKE