Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
50°F
50°F
46°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 46°F

Published 1 year ago

By admin

VUČIĆ IZ NJUJORKA: Ne postoji šansa da Beograd prihvati da Kosovo postane deo Ujedinjenih nacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne postoji šansa da Beograd prihvati da Kosovo postane deo Ujedinjenih nacija.

„Ne možemo da prihvatimo da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić iz Njujorka za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, za Srbiju će biti problema i ukoliko prihvati i ukoliko ne prihvati članstvo Kosova u UN.

„Ako prihvatimo, nikada nećete moći da izbacite iz UN. Ako ne prihvatimo, bićemo izolovani. Sve ima svoje posledice“, naveo je Vučić.

On je naveo da mu je tokom posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu, ponuđen papir koji je on odbio da primi.

„Da kažem da li je sve tačno što je objavljeno (na sajtu Albanianpost), ne mogu, nisam zapamtio sve što je pisalo na te četiri strane. Znao sam da ne treba da uzmem taj papir“, rekao je Vučić i istakao da objavljivanje papira nije došlo sa srpske strane.

„Svet i Srbija čekaju ključnih šest meseci“

Vučić je izjavio da svet pa i Srbiju čekaju „ključnih šest meseci u kojima se pravi razlika“, pre svega u Evropi između Nemačke, kao najsnažnije privrede, i svih ostalih.

„Pred nama je ključnih šest meseci u kojima se pravi razlika, oni koji su preživeli jedva sa veoma malim šansama za uspešan napredak u budućnosti, oni koji su preživeli, ali oslabljeni i oni koji su preživeli, ali su isplivali kao najjači. To će u Evropi da stvori dodatnu razliku između Nemačke i ostalih, Nemačka će da ode u nebesa u odnosu na sve druge, bez obzira na probleme sa kojima se suočava, najjači su, najsnažniju privredu imaju, mogu da bacaju pare“, rekao je Vučić.

Izjavio je da će se Ujedinjenim nacijama obratiti na engleskom jeziku nakon predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Govoriće, najavio je, o poštovanju međunarodnog prava i ostalim „stvarima koje muče građane Srbije“, a govor je podelio u pet tačaka.

Vučić boravi do 23. septembra u Njujorku gde će učestvovati na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tokom boravka predviđeni su brojni bilateralni susreti sa svetskim zvaničnicima kao i obraćanje Generalnoj skupštini UN.

„Nezaposlenost nam je na najvažnijem nivou 8,9 odsto. Ne zaboravite da je 2012. bila 25,9 odsto. Januar-avgust imamo suficit od 0,5 milijardi, 1,38 milijardi evra veće prihode nego što smo imali, ali imamo i rashode veće za 42 milijarde upravo zbog energetske situacije i rasta cena“, rekao je Vučić.

Izjavio je da za Srbiju „vidi šansu da se izvučemo“.

„Ljudi će da dobiju veće plate od inflacije, neće da osete. Govorim o državi, na kraju uvek se to vidi na životnom standardu, ali je pitanje može li država da opstane i sve to da sačuva“, izjavio je srpski predsednik.

„Ne bi trebalo ukinuti veronauku u državnim školama“

On je rekao da ne misli i da ne bi trebalo da vlada Srbije ukine veronauku u državnim školama, što je ranije zatražilo više nevladinih organizacija i javnih ličnosti.

Vučić je kazao i da je to pitanje domaćeg obrazovnog sistema.

Ocenio je da Srpska pravoslavne crkva (SPC) ima istorijsku ulogu za opstanak srpskog naroda.

„Ne mislim da Crkva nema pravo da iznese svoj stav o nečem, naprotiv , uvek ću se zalagati za to da ima pravo na svoj stav mada ponekda određene stvari ne razumem…“, rekao je on.

Apel za ukidanje veronauke u državnim školama pored Helsinškog odbora za ljudska prava uputili su, ranije i Savez antifašista Srbije i Građanski demokratski forum.

Smatraju da vlada Srbije treba da ukine veronauku u državnim školama, jer je „nedopustivo“ da SPC, u sekularnoj državu poput Srbije određuje školske programe i odlučuje šta je moral i nacionalni interes.

Jutros je, kako je naveo, sa članicom Predstavničkog doma SAD Klaudijom Teni razgovarao o „snaženju srpskog kokusa, kako da veće delegacije kongresmena dovedemo u Srbiju“. Ocenio je da je razgovor bio dobar i da joj je objasnio situaciju na Kosovu i u regionu Zapadnog Balkana.

„Vreme je velikih tenzija, velikih geopolitičkih promena, zato je ljudima važno da budu ovde na sednici Generalne skupštine UN i zbog kontakata koji se stvaraju“, rekao je on.

Izvor: N1 Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE