Chicago, IL
52°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 14mph S
Humidity: 90%
Pressure: 29.62"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
52°F
54°F
54°F
54°F
50°F
SunMonTueWedThu
37°F / 25°F
39°F / 30°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F
46°F / 36°F

Published 1 year ago

By admin

GRAD POD OPSADOM: Sahrana kraljice Elizabete najveća je bezbednosna operacija u istoriji Londona!

London će danas biti najčuvaniji grad na svetu. Više od 10.000 policajaca, uz nekoliko hiljada specijalaca i telohranitelja, brinuće o više stotina svetskih lidera, članova kraljevskih porodica i zvaničnika, koji će uz stotine hiljada građana ispratiti na večni počinak britansku kraljicu Elizabetu Drugu!

Očekuje se da sahrana vladarke, koja je 70 godina bila na britanskom tronu, bude najveći događaj u istoriji grada, koji ima nepunih devet miliona ljudi, veći čak i od njenog krunisanja 1953, sahrane bivšeg premijera Vinstona Čerčila 1965. i sahrane princeze Dajane 1997.

– Spremni smo na sve izazove od terorističkih pretnji do nasilnih protesta i stampeda – kaže Stjuart Kandi, zamenik pomoćnika komesara londonske Metropoliten policije.

On je potvrdio da će na ulicama britanske prestonice biti raspoređen najveći broj policajaca u istoriji. Kako prenosi Rojters, među brojnim specijalcima na dužnosti će danas, između ostalog, biti jedinica na konjima za razbijanje protesta, jedinica sa psima za otkrivanje eksploziva, posebna jedinica na motociklima, kao i telohranitelji zaduženi za čuvanje svetskih lidera i pripadnika kraljevskih porodica. Bezbednosni izazov za sahranu kraljice veći je i od Olimpijskih igara, koje su održane u Londonu 2021. i koje su trajale dve nedelje.

U centralnim gradskim zonama postavljeno je 36 kilometara barijera i prepreka kako bi se kontrolisala masa.

– Ovo je definitivno najveća operacija u istoriji i verovatno će dugo ostati tako – dodao je Kandi. Na čelu operacije “Londonski most”, koja je godinama pažljivo planirana, nalazi se Mark Rauli, kome je ovo prva nedelja na poslu kao šef londonske policije. On je ranije bio šef nacionalne službe za borbu protiv terorizma. Gradonačelnik Londona Sadik Kan pokušao je da na najjednostavniji način opiše šta se očekuje danas u britanskoj prestonici:

– Zamislite Londonski maraton, karneval Noting Hil, Olimpijske igre i kraljevsko venčanje – ova sahrana je sve to u jednom danu – rekao je Kan za Skaj njuz. Tokom priprema za sahranu policija je uhapsila ukupno 34 osobe, ne navodeći razloge za njihovo zadržavanje, što je naišlo na kritike javnosti i optužbe da se krše zakoni. Dvojica policajaca izbodena su u petak uveče u centru Londona. Elizabeta Druga (96) preminula je 8. septembra u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Izvor: Kurir Foto: Printscreen / Youtube @The Royal Family Channel

YOU MAY LIKE