Connect with us

aktuelno

VRUĆE U JUŽNOM KINESKOM MORU: Američki razarač ušao u sporne vode, Peking poslao ratne brodove!

Published

on

Kineska vojska saopštila je danas da je nadgledala i ispratila američki razarač koji je ušao u Južno kinesko more u blizini Paracelskih ostrva i poručila da su akcije američke vojske ozbiljno narušile suverenitet i bezbednost Kine.

Južna komanda kineske vojske saopštila je da je danas američki razarač USS Benfold “ilegalno” uplovio u kineske teritorijalne vode bez dozvole Pekinga, prenosi Rojters.

Taj potez je “ozbiljno narušio mir i stabilnost Južnog kineskog mora i evidentno prekršio norme međunarodnog prava i međunarodnih odnosa”, naveo je portparol kineske vojske u saopštenju.

USS Benfold / Wikimedia Creative Commons

Američka mornarica, međutim, kaže da je USS “Benfold” potvrđivao pravo da slobodno plovi u blizini Paraselskih ostrva, u skladu sa međunarodnim pravom.

Kina, s druge strane smatra, optužuje Sjedinjene Države da namerno izazivaju tenzije.

Južno kinesko more je jedna od najprometnijih morskih ruta na svetu, a Kina ga smatra ključnim za svoju nacionalnu bezbednost.

I druge zemlje regiona, Vijetnam, Malezija, Filipini i Bruneji polažu prava na njih, a SAD često izvode, kako tvrde, misije slobodne plovidbe u spornim vodama koje Kina smatra svojim.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement