Chicago
41°
Mostly Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 18mph W
Humidity: 63%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
46/32°F

Published 7 months ago

By admin

VOLEO JE SRBIJU VIŠE NEGO SVOJ JAPAN: Diplomati poslednja želja bila da počiva u Beogradu!

Danas je dvadesetogodišnjica smrti japanskog diplomate Кeisuke Obe (1935 – 2002) koji je toliko voleo Srbiju da mu je poslednja želja bila da počiva u Beogradu. Želja mu je ispunjena iako je umro na dalekim Filipinima. Urna sa njegovim pepelom uz dirljiv ispraćaj položena je 27.9.2002. na parceli 71 na Novom groblju.

Činu polaganja prisustvovali su članovi porodice (sin Naoki i supruga Uta), rodbina, predstavnici Ambasade Japana, članovi Društva srpsko-japanskog prijateljstva, mnogobrojni prijatelji i poštovaoci omiljenog diplomate.

Na nadgrobnoj ploči rozarijuma uklesane su reči: „Ovu zemlju je voleo više od svoje“.

Кeisuke Oba je dobro poznavao našu zemlju, kulturu i jezik pa je poslednjih dana života komunicirao samo na srpskom jeziku. Došao je u Beograd 1965. godine po okončanju studija političkih nauka na Tokijskom Univerzitetu sa ciljem da proučava političku istoriju Jugoslavije. Кao druželjubiv ubrzo je stekao mnogo prijatelja koji su ga zvali Željko.

Diplomatsku karijeru je započeo u japanskom Ministarstvu spoljnih poslova. Imajući u vidu njegovo poznavanje Jugoslavije i jezika, 1984. godine je postavljen za prvog sekretara, a kasnije za otpravnika poslova u Beogradu (od 1995. nije bilo japanskog ambasadora). Zadnja njegova diplomatska funkcija je mesto ambasadora Japana u Zagrebu od 1998-2001. Mnogo je učinio za unapređenje srpsko-japanske saradnje o čemu najbolje govori izbor njegove večne kuće.

Naš prijatelj nije zaboravljen, 2004. godine je posthumno odlikovan Jugoslovenskom zvezdom prvog stepena, a u Beogradu na području opštine Rakovica otrkiven je Trg sa njegovim imenom i Društvo srpsko-japanskog prijateljstva je nazvano – Кeisuke Oba!

Tekst/Foto: Dušan Ostojić / Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)