Connect with us

Amerika

VODEĆI AMERIČKI GENERAL: SAD više nisu neprikosnovena svetska sila, moramo biti spremni za složene ratove budućnosti!

Published

on

Najviši oficir američke vojske uputio je izazov sledećoj generaciji vojnika da pripreme američku vojsku za borbu u budućim ratovima koji neće mnogo ličiti na ratove današnjice.

Armijski general Mark Majli, predsedavajući Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, predstavio u svom govoru mračnu sliku sveta koji postaje sve nestabilniji, sa velikim silama koje nameravaju da promene globalni poredak. Poručio je kadetima koji diplomiraju na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu da će oni snositi odgovornost da se postaraju da Amerika bude spremna.

“Potencijal za značajan međunarodni sukob između velikih sila se povećava, a ne smanjuje. Svako nadmetanje sa kojim smo imali iskustva poslednjih 70 godina, brzo se zatvara, a Sjedinjene Države će, u stvari, već biti izazvane u svakom domenu ratovanja – svemira, sajber prostora, pomorstva, vazduha i, naravno, kopna”, rekao je.

Amerika, rekao je, više nije neprikosnovena globalna sila. Umesto toga, u Evropi je testira ruska agresija, u Aziji dramatični ekonomski i vojni rast Kine, kao i nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje, a na Bliskom istoku i Africi nestabilnost koju donose teroristi.

Praveći paralelu sa onim što vojni zvaničnici vide u ratu Rusije protiv Ukrajine, Majli je rekao da će budući rat biti veoma složen, sa neuhvatljivim neprijateljima i gradskim borbama za koje je potrebno precizno oružje dugog dometa i nove napredne tehnologije.

SAD su ukrajinskoj vojsci žurno već poslale nove, visokotehnološke dronove i drugo oružje – u nekim slučajevima opremu koja je bila tek u ranim prototipskim fazama. Oružje kao što su bespilotne letelice Kamikaze “Svičblejd”, koje se lansiraju “s ramena”, koriste se protiv Rusa, iako su još u fazi razvoja, prenosi Glas Amerike izveštaj AP.

I kako se rat u Ukrajini pomerio – od neuspešne bitke Rusije da zauzme glavni grad Kijev u oštru urbanu bitku za gradove u istočnom regionu Donbasa – tako se povećala i potreba za različitim vrstama oružja. Početne nedelje rata bile su fokusirane na precizno oružje dugog dometa kao što su projektili “Stinger” i DŽavelin”, ali sada je naglasak na artiljeriji i povećanju isporuka haubica.

I tokom narednih 25 do 30 godina, fundamentalni karakter rata i njegovog oružja nastaviće da se menjaju. Američka vojska, rekao je Majli, ne može da se drži starih koncepata i oružja, ali mora hitno da modernizuje i razvije snagu i opremu koja može da odvrati ili, ako je potrebno, pobedi u globalnom sukobu. A diplomirani oficiri, rekao je, moraće da promene način na koji američke snage razmišljaju, treniraju i bore se.

Kao budući vojni lideri, rekao je Majli, novoskovani potporučnici će se boriti sa robotizovanim tenkovima, brodovima i avionima, oslanjajući se na veštačku inteligenciju, sintetička goriva, 3-D manufakturu i ljudski inženjering.

“Vaša generacija će nositi teret i odgovornost da održi mir, da obuzda i spreči izbijanje rata velikih sila”, rekao je on.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: NPortal
Foto: Printscreen YouTube / MSNBC

Advertisement