Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

VODEĆI AMERIČKI GENERAL: SAD više nisu neprikosnovena svetska sila, moramo biti spremni za složene ratove budućnosti!

Najviši oficir američke vojske uputio je izazov sledećoj generaciji vojnika da pripreme američku vojsku za borbu u budućim ratovima koji neće mnogo ličiti na ratove današnjice.

Armijski general Mark Majli, predsedavajući Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, predstavio u svom govoru mračnu sliku sveta koji postaje sve nestabilniji, sa velikim silama koje nameravaju da promene globalni poredak. Poručio je kadetima koji diplomiraju na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu da će oni snositi odgovornost da se postaraju da Amerika bude spremna.

“Potencijal za značajan međunarodni sukob između velikih sila se povećava, a ne smanjuje. Svako nadmetanje sa kojim smo imali iskustva poslednjih 70 godina, brzo se zatvara, a Sjedinjene Države će, u stvari, već biti izazvane u svakom domenu ratovanja – svemira, sajber prostora, pomorstva, vazduha i, naravno, kopna”, rekao je.

Amerika, rekao je, više nije neprikosnovena globalna sila. Umesto toga, u Evropi je testira ruska agresija, u Aziji dramatični ekonomski i vojni rast Kine, kao i nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje, a na Bliskom istoku i Africi nestabilnost koju donose teroristi.

Praveći paralelu sa onim što vojni zvaničnici vide u ratu Rusije protiv Ukrajine, Majli je rekao da će budući rat biti veoma složen, sa neuhvatljivim neprijateljima i gradskim borbama za koje je potrebno precizno oružje dugog dometa i nove napredne tehnologije.

SAD su ukrajinskoj vojsci žurno već poslale nove, visokotehnološke dronove i drugo oružje – u nekim slučajevima opremu koja je bila tek u ranim prototipskim fazama. Oružje kao što su bespilotne letelice Kamikaze “Svičblejd”, koje se lansiraju “s ramena”, koriste se protiv Rusa, iako su još u fazi razvoja, prenosi Glas Amerike izveštaj AP.

I kako se rat u Ukrajini pomerio – od neuspešne bitke Rusije da zauzme glavni grad Kijev u oštru urbanu bitku za gradove u istočnom regionu Donbasa – tako se povećala i potreba za različitim vrstama oružja. Početne nedelje rata bile su fokusirane na precizno oružje dugog dometa kao što su projektili “Stinger” i DŽavelin”, ali sada je naglasak na artiljeriji i povećanju isporuka haubica.

I tokom narednih 25 do 30 godina, fundamentalni karakter rata i njegovog oružja nastaviće da se menjaju. Američka vojska, rekao je Majli, ne može da se drži starih koncepata i oružja, ali mora hitno da modernizuje i razvije snagu i opremu koja može da odvrati ili, ako je potrebno, pobedi u globalnom sukobu. A diplomirani oficiri, rekao je, moraće da promene način na koji američke snage razmišljaju, treniraju i bore se.

Kao budući vojni lideri, rekao je Majli, novoskovani potporučnici će se boriti sa robotizovanim tenkovima, brodovima i avionima, oslanjajući se na veštačku inteligenciju, sintetička goriva, 3-D manufakturu i ljudski inženjering.

“Vaša generacija će nositi teret i odgovornost da održi mir, da obuzda i spreči izbijanje rata velikih sila”, rekao je on.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: NPortal
Foto: Printscreen YouTube / MSNBC

YOU MAY LIKE