Chicago
18°
Углавном облачно
6:54 am4:22 pm CST
Осећај: 3°F
Ветар: 14mph W
Влажност: 71%
Притисак: 30.14"Hg
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
27/23°F
37/30°F
46/32°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

VLATKO STEFANOVSKI: Kako sam pre 40 godina dobio priznanje od grada Čikaga

Četrdeset godina nakon svog prvog nastupa u Čikagu, davne 1982.godine, Vlatko Stefanovski vratio se u grad koga je upamtio samo po dobru. U subotu je održao sjajan koncert u Compass areni, sa koga je ispraćen ovacijama, zajedno sa svojim kolegom, čuvenim bugarskim kavalistom Teodosi Spasovim.

Za Serbian Times, koji je bio jedan od organizatora koncerta, prisetio se kako je to izgledalo svirati u Čikagu u prošlom veku, samo dve godine nakon što su u njemu snimani legendarni “Bluz bradersi”, i uporedio to sa onim što ga je dočekalo pre neko veče.

-Te 1982.godine kao bend Leb i sol imali smo po Americi jednu dužu turneju, koja je trajala tri meseca. Nastupali smo sa predstavom “Oslobođenje Skoplja” i glumačkom trupom. Bilo je veoma uzbudljivo jer su u to vreme nije mnogo putovalo i na ovim prostorima nije bilo toliko ljudi iz naših krajeva, retko bi sreo nekog čoveka sa Balkana. Bili smo smešteni u hotelu “Linkoln”, odmah pored jezera Mičigen, i bilo je prilično funky, kao u stripu Alan Ford, ali je za nas to bilo ogromno iskustvo.

Šta ste imali prilike da vidite i čujete tada u Čikagu?

-Imali smo tu sreću da odemo na koncerte nekih veoma značajnih bendova koje smo voleli da slušamo ali nismo imali priliku da ih vidimo uživo, poput Genesis i The Clash, koji su se tada nalazila na turneji promovišući album “Combat Rock”.

U Čikagu ste dobili i priznanje, i to lično od gradonačelnice Džejn Birn?

-Da, imali smo zadovoljstvo da sviramo ispred Pikasove skulpture u centru Čikaga, a nakonm nastupa dobili smo zahvalnicu i povelju do tadašnje gradonačelnice. Proveli smo ukupno tri nezaboravne sedmice u ovom veličanstvenom gradu.

Šta ti prvo padne na pamet kada neko pomene Čikago?

-Čikago je grad bluza i to je ono što me uvek uzbudi kada dolazim ovde. S tim u vezi, tu je snimljen i jedan od najvećih muzičkih filmova svih vremena – Bluz Braders. Sve te impresije i emocije mi se vraćaju svaki put kada dolazim ovde.

Kako je publika odreagovala na tvoj koncert sa Teodosi Spasovim, sva je prilika da ćeš nam ponovo doći u goste…

-Da smo živi i zdravi pa da se gledamo ponovo! Svirao sam u Čikagu akustične sa mojim prijateljem Miroslavom Tadićem. Sada sam došao sa takođe mojim prijateljem iz Bugarske Teodosi Spasovim, sa kojim sarađujem već preko 20 godina. Voleo bih da sledećin put dođem sa mojim Triom na jedan moćni, električni koncert i verujem da će se to desiti uskoro, poželeo je Vlatko Stefanovski na kraju razgovora.

OVACIJE ZA BALKANSKU MAGIJU: Vlatko Stefanovski i Teodosi Spasov na sceni u Čikagu, pre neko veče

Nakon Čikaga i Njujorka, Stefanovski i Spasov na svojoj američko-kanadskoj turneji nastupićeu Bostonu 26.oktobra, Montrealu 28.oktobra, Torontu 29.oktobra, Las Vegasu 1.novembra, Los Anđelesu 3.novembra, i za kraj u Sietlu 4.novembra.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Nemanja Zdravković

YOU MAY LIKE