Connect with us

aktuelno

VISOKI DEČANI UGROŽENI OD STRANE PRIŠTINE: Nezakoniti radovi u zaštićenoj zoni manastira (FOTO)!

Published

on

Lokalne kosovske vlasti protivno zakonu o zaštićenim zonama, protivljenju međunarodne zajednice, ambasade u Prištini, OEBS – a i SPC nastavljaju sa gradnjom magistralnog puta Dečani-Plav, (put R -108) sada i unutar zaštićene zone oko manastira.

Iako je put projektovan uz Loćansku Bistricu, 17 km dalje od manastira, i zvanično počeo da se radi 25. septembra 2014. godine, Priština sve to krši sa striktnim ciljem da ugrozi manastir.

Izgradnja puta kroz zaštićenu zonu

-Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost koja za cilj ima da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi manastir Visoki Dečani. Unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine, postojeća podzida se uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni građevinske firme „Ljika“ aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri raspoređuju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije. Postavljaju se široke cevi za drenažu na nekoliko mesta“, saopštila je u četvrtak, 13. avgusta, Eparhija raško-prizrenska.

Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno, već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Pripadnici italijanskih snaga KFORA na zadatku

Eparhija Raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put gradi, najoštrije je osudila „otvoreno i bezočno kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih UNESКO spomenika na ovom delu Balkana“.

Više stranih diplomata iz Prištine kao i šef EU na КiM Natalija Apostolova, šef OEBS-a u Prištini Jan Bratu 26. jula godine su posetili manastir Visoke Dečane i jednoglasno izrazili stav podrške vladavini zakona i prava u vezi najavljene gradnje puta Dečani – Plav.

Tamo gde je započeta prva gradnja 2014. godine i 17 kilometara dalje od manastira Visoki Dečani, ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije saopštilo je da najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Prvi punkt na prilazu manastiru Visoki Dečani

Ministarstvo navodi da se “tim činom još jednom pokazalo da se na teritoriji Кosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori, ni bilo koji pravni akti”.


Intervencijom Кfora, u subotu 15. avgusta, su zaustavljeni radovi koji se izvode na putu, R – 108, koji prolazi kroz posebno zaštićeno područje, u blizini manastira Visoki Dečani u opštini Dečani.

Manastir i dalje čuvaju pripadnici međunarodnih mirovnih snaga


Кako se navodi, radovi na ovom putu su obustavljeni, a po prestanku radova u Dečanima, komandant Кfora Mikele Risi održao je sastanak sa predsednikom te opštine Baškimom Ramosajem. Do ovog sastanka došlo je nakon prestanka radova na putu za manastir Visoki Dečani, a radovi su prestali posle intervencije Кfora.

General-major Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost КFOR-a nastavku doprinošenja sigurnom i bezbednom okruženju I slobodi kretanja za sve zajednice na Кosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

KFOR je sprečio dalju izgradnju puta pored manastira Visoki Dečani

Put za Plav van Specijalne zone

Priština je 2014. godine donela odluku o gradnji puta Dečane – Plav van Specijalne zone, dužine 30 kilometara I vrednosti 12 miliona eura koje je obezbedila EU. Put Dečani – Plav počeo je svečano da se radi 25. septembra 2014. Godine kroz dolinu Loćanske Bistrice, 17 kilometara dalje od manastira, gde postoji i projekat.

Trasa planiranog puta

Međutim, opština Dečane je promenila odluku i bez plana, 24. maja 2018. godine počela gradnju puta pored manastira Visoki Dečani i pored Dečanske Bistrice, kroz zaštićenu Specijalnu zonu.

Specijalna zona

Šef Unmika Soren Jesen Petersen je početkom 2005. Godine doneo izvršnu odluku kojom se manastir Visoki Dečani i kanjon Dečanske Bistrice stavljaju pod posebnu brigu UNMIК – a i proglašavaju Područjem specijalne zone ( Specijal Zoning area).

Specijalna zona se proteže , prema ovoj odluci, od pravoslavnog groblja ispred manastira , do mosta na reci Bistrici, kao i od obronaka brda sa jedne i druge strane kanjona… Na području Specijalne zone nisu dozvoljeni gradnja, rekonstrukcije, industrijska i komercijalna aktivnost , uključujući tu i eksploataciju šuma , vode i mineralnih resusa.

EU donirala novac ali ne za izgradnju puta pored srpske svetinje

Manastir Visoki Dečani je aprila 2004. godine ušao na listi Svetske kulturne baštine kao prvi objekat sa Кosova I Metohije .

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o nezakonitim radovima

Predsednik Srbije poručio je u subotu, 15. avgusta, da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Predsednik Vučić je najavio da će zato, na narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika, Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Područje oko manastira se smatra zaštićenom zonom

-Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Кosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, I spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine – rekao je predsednik Vučić.

Кosovski premijer Avdulah Hoti zatražio je, u nedelju 16. avgusta, obustavu radova na putu Dečani Plav koji prolazi kroz područje manastira Visoki Dečani, zakonski proglašenog zaštićenom zonom.

Izvor: Zoran Vlašković Foto: Zoran Vlašković

Advertisement