Connect with us

Amerika

TOPLOTNI ŠOK U DOLINI SMRTI: Izmerena rekordno visoka temperatura od 54,4 stepena! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Veći deo jugozapadnog dela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplotni talas

Temperatura izmerena u nedelju u Dolini smrti u jugoistočnoj Kaliforniji dostigla je čak 54,4 stepena Celzijusa, što je verovatno najviše otkad postoje merenja živinim termometrom od 1913. godine.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju SAD tačni, istovremeno je reč o jednoj od tri najviše dosad zabležene temperature u Dolini smrti, smeštenoj jugoistočno od planinskog masiva Sijera Nevada, kao i o najvišoj temperaturi izmerenoj tokom avgusta, piše BBC.

Dolina smrti drži rekord kad je reč o najvišoj ikad evidentiranoj temperaturi na našoj planeti 56,6 stepeni Celzijusa koliko je, po Ginisovoj knjizi svetskih rekorda zabeleženo 1913. godine, ali taj podatak je po mišljenju mnogih naučnika sporan.

Veći deo jugozapadnog dela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplotni talas. U subotu je tamo zabeleženo nekoliko dnevnih toplotnih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izvestila je temperatura dostigla 44,4 stupnja u jednoj od četvrti Los Anđelesa, čime je oboren rekord od 42,2 stepena postavljen 1977. godine.

Na području Univerziteta Kalifornija istog dana su zabeležena 33,3 stepena, čime je oboren rekord od 32,2 sstepena evidentiran 2003. godine.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da su toplotni talasi u proseku ubili više ljudi nego bilo koji drugi ekstremni vremenski uslovi.

Izvor: Preokret Foto: Pixabay

Advertisement