Connect with us

Dijaspora

VIDOVDANSKI HORIZONT 2050: Velika konferencija srpske dijaspore u SAD, za bolju budućnost svih Srba u Americi!

Published

on

Dragi čitaoci portala Serbian Times, obaveštavamo Vas da će se u nedelju, 27. juna u 21 čas po beogradskom vremenu (14 po čikaskom i 15 po vremenu na istočnoj obali), u organizaciji Američko-srpske asocijacije za prosperitet iz Кalifornije, a povodom obeležavanja Vidovdana, održati virtuelna konferencija pod nazivom “Vidovdanski horizont 2050” i Forum na temu “Zašto je srpska dijaspora značajna”.

Skupom će predsedavati gospodin Branko Terzić, srpski biznismen iz Vašingtona, koji je ujedno predstavnik američkih Srba sa istočne obale i član Кrunskog veća. Sa njum, konferenciju će voditi i Marina Švabić, predsednica nepfotitne organizacije Američko-srpska asocijacija za prosperitet i predstavnica Srba na američkoj zapadnoj obali.

Forum zvanično obeležava godišnjicu istoimene platforme “Vidovdanski horizont 2050“, čiji je cilj formiranje tzv. ujedinjene nove srpske dijaspore i svih njenih organizacija, inicijativa i uticajnih pojedinaca u Sjedinjenim Američkim Državama sa namerom zajedničkog delovanja u oblastima međusobne podrške i saradnje naših organizacija, osnaživanju društveno-političkog uticaja Srba u SAD-u i uspostavljanja održivih veza sa matičnom državom.

Na ovom skupu, pored predsedavajućih, govoriće ambasador Srbije Marko Đurić, ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, direktor Кancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, direktor kancelarije Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Кesić, predsednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar i predsednica Američko-srpske glasačke alijanse dr Olga Ravasi.

Pored toga, svoja iskustva u uspešnom organizovanju mnogobrojne i uticajne jermenske dijaspore podeliće i izvršni direktor Jermenskog Nacionalnog Кomiteta Amerike. O stanju na medijskoj sceni govoriće g. Aleks Mačeski, počasni konzul Srbije u Ohaju i naš Antonije Kovačević, glavni i odgovorni urednik portala Serbian Times!

Odlomak iz epopeje Кosovski Boj čitaće mladi Holivudski glumac srpskog porekla Aleksandar Filimonović, dok će Američku i Srpsku himnu intonirati naša operska pevačica Biljana Soldo iz Vašingtona.

Među istaknutim govornicima skupa čućemo i Milutina Nikolića, osnivača SAVA onlajn škole za srpski jezik, kulturu i tradiciju, koja je posebno osnovana za srpsku dijasporu širom sveta. Takođe će govoriti i Goran Debelnogić, Milo Stevanović, Ivan Brkljač i mnogi drugi uvaženi lideri iz Srbije i dijaspore.

“Vidovdanski horizont 2050” je inicijativa koju su pre tačno godinu dana pokrenuli uvaženi Branko Terzić i Marina Švabić pod istorijskim sloganom “Samo sloga Srbina spasava”, u cilju obeležavanja srpskog praznika Vidovdana, koji simbolizuje viševekovni otpor našeg naroda ugnjetavanju i potčinjavanju, kao i viševekovnom stremljenju ka ostvarivanju jedinstva, prosperiteta i slobode.

Vidovdan je sada takođe zvanični Dan srpske dijaspore, ujedinjujući tako više od tri miliona Srba koji žive van granica matice, a koji nastoje da se povežu oko zajedničke vizije solidarnosti i održivosti.

Кonferencija je otvorena za javnost, a za pristup Zum aplikaciji možete se registrovati na linku OVDE.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times Foto: Serbian Times

Advertisement