Chicago
34°
Fair
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 21°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 54%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/25°F
41/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By admin

PREMA VAŠINGTONSKOM SPORAZUMU: SAD dostavile Beogradu i Prištini izveštaj o jezeru Gazivode!

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su vladama tzv. Kosova i Srbije dostavile izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode na tzv. Kosovu što je, kako je navedeno, bila njihova obaveza po sedmoj tački Vašingtonskog sporazuma postignutog septembra 2020. uz posredovanje SAD i potpisanog u prisustvu bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Kako su ukazale ambasade Sjedinjenih Država na tzv. Kosovu i u Srbiji izveštaj su sastavili američki Sekretarijat za energetiku i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija.

Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su osnivanje komisije za reku Ibar koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima.

“Predlažemo razmatranje aranžmana u skladu sa američko-kanadskim ugovorom o reci Kolumbija u vezi sa vodosnabdevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava, kao model za institucionalne potrebe da podrže takvu komisiju i za reku Ibar“, ukazano je u izveštaju.

Takođe, u dokumentu je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija – koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.

Inače, jezero Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na severu tzv. Kosova koje naseljava većinsko srpsko stanovništvo, a manjim delom pripada opštini Tutin u Srbiji.

Srpske vlasti traže da upravljanje jezerom Gazivode bude u nadležnosti Zajednice opština sa srpskom većinom, koja još nije formirana na tzv. Kosovu, što kosovske vlasti decidno odbijaju.

Kosovo i Srbija su 15. juna održale novu rundu dijaloga, koji vode posredstvom Evropske unije, nakon koga nije bilo opipljivih rezultata. Sledeći susret glavnih pregovarača, predsednika Srbije i premijera tzv. Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, najavljen je u julu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!