Connect with us

događaji

VIDOVDANSKA AKADEMIJA: SNO proslavio slavu, otac Vojo Bilbija “Nebeskom liturgijom” naterao suze na oči prepunoj sali!

Published

on

Srpska narodna odbrana, najstarija aktivna srpska organizacija u Americi, juče je u Čikagu, u sali Crkve Svetog vaskrsenja, proslavila svoju krsnu slavu, Svetog cara Lazara.

Prisutnima se najpre obratio vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin, koji je održao slavski moleban, nakon čega su delegati SNO, kako to običaji nalažu, podelili slavsku pogaču. Usledile su obe himne, američka i srpska, koju je puna sala horski otpevala.

PONOSNI NA SLAVNE PRETKE: SNO podsetio na pionire pokreta, Pupina i Dučića

Zatim je reč uzeo predsednik SNO Nebojša Živković koji je podsetio na slavne prethodnike, Mihajla Pupina i Jovana Dučića, koji su 1914. godine stvorili organizaciju koja je imala za cilj da sačuva srpski jezik, kulturu i tradiciju, ali i da pomogne ugroženoj domovini u osvit Prvog svetskog rata. On je napomenuo da su ciljevi ostali osti i svoj pozdravni govor završio rečima: “Dogodine u Prizrenu!”

SVETI CAR LAZAR: Slava Srpske narodne odbrane uz kolač, vino i sveće

Specijalni gost, paroh Roterdamske eparhije SPC Vojo Bilbija, poznat po tome što već godinama ispoveda naše pritvorenike u Haškom Tribuunalu, sa suzama u očima otpevao je uz gitaru “Nebesku liturgiju” vladike Nikolaja Velimirovića, što je izazvalo buru emocija u sali.

OSNIVAČ: Mihajlo Pupin, prvi predsednik SNO

On je podsetio goste da u Tribunalu i dalje leže četiri Srbina koji više ne dobijaju nikakvu pomoć od matične države, nakon čega je na licu mesta organizovano prikupljanje novca koji će biti upućen u Holandiju.

Na improvizovanoj sceni su se smenjivali glumci amaterskog Srpskog pozorišta “Mira Sremčević” iz Čikaga, koji su recitovali prigodne patriotske stihove Jovana Dučića. Završni deo Akademije bilo je vrlo zanimljivo izlaganje istoričara, profesora Miloša Kovića, o Kosovskom zavetu, koje je ćete uskoro moći u potpunosti da pogledate na našem portalu, kao i video prilog koji smo snimili na proslavi SNO.

KOSOVSKI ZAVET: Istoričar Miloš Ković

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula

Advertisement