Chicago
68°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 9mph NE
Humidity: 82%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

VERU ŠIRILI, MNOGE KRSTILI: Vernici i SPC danas slave Svetog apostola Akilu i Prepodobnog Nikodima!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog apostola Akila i Prepodobnog Nikodima.

Akila je bio jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla, zajedno sa svojom suprugom Prisilom bio mu je veliki pomoćmik u propovedanju Jevanđelja.

Jevrejin poreklom iz Ponta, on je živeo u Rimu sa svojom ženom Priskilom, odakle ga car Klaudija 52. godine protero i naselio u Korint.[1] Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je je kristio njega i njegovu ženu i uveo ih u hrišćanstvo.

U svojoj Poslanici Korinćanima, koju je pisao u Efesu, apostol Pavle na kraju kaže: pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila sdomašnjom crkvom svojom (Kor 16, 9). Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vrati u Rim. Pišući po tom poslanicu Rimljanima iz Korinta apostol Pavle pozdravlja stare prijatelje i satrudnike svoje: pozdravite Priskilu i Akilu, pomćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu (Rim 16, 3–4). Docnije opet vidimo Akilu u Efesu, gde deluje zajedno sa svetim Timotejem. Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes: pozdravi Priskilu i Akilu (Druga Timoteju 4, 19).

Tokom progona cara Nerona i povukao se Efes gde je propovedao Jevanđelje zajedno sa svojom suprugom Prisilom, gde su oboje završili mučeničkom smrću.Nikodim je biblijska ličnost, jevrejski sveštenik (farisej) i član sinedriona koji je poslan da prouči Isusovu nauku.

Nakon nezadovoljstva prvosveštenika i fariseja što nije Isusa priveo k njima, on je otvoreno ustao protiv njih (Jovan VII, 32, 45 — 53). Posle stradanja i Hristove smrti, pomogao je Josifu Arimatejeskom pri skidanju Hristovog tijela sa krsta i pogrebenja (Jovan XIX, 38 — 42). Po crkvenom predanju primio je krštenje od apostolâ. Judeji su ga udaljili iz sinedriona i Jerusalima. Potom je živeo u domu svog rođaka Gamalila izvan Jerusalima, gde je i skončao.

PROČITAJTE VIŠE:

400 GODINA BILA SKRIVENA: Neverovatne činjenice o fresci Belog Anđela iz Mileševe koje verovatno niste znali!

“U SRCU BALKANA, ZEMLJA PONOSNA”: Pitali smo veštačku inteligenciju da napiše pesmu o Srbiji, a ovo je rezultat!

NAPUŠTENA USRED SRBIJE: Crkva stara 1.000 godina krije tajnu kralja Ričarda Lavljeg Srca i Atile Biča božjeg! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Kurir

YOU MAY LIKE