Chicago
63°
Mostly Cloudy
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.6"Hg
UV index: 3
SatSunMon
41/30°F
55/43°F
52/43°F

Published 8 months ago

By Antonije Kovačević

VEROVALI ILI NE: Evo koliko poreza mora platiti Amerikanac koji je dobio 1.28 milijardi $ dolara na lutriji!

Svet je nedavno obišla vijest da je jedan Amerikanac iz države Mičigen u SAD-u dobio 1.28 milijardi dolara na lutriji. Celi svet poželeo je da bude na mestu sretnog dobitnika, ali kada je postalo jasno koliko poreza mora platiti državi, mnogi su ostali zgroženi. 

Forbes je izračunao da će dobitnik dobiti puno manje od 1.28 milijardi dolara. 

Forbes navodi da dobitnik može dobiti celi iznos u ratama, ali ako želi sve i odmah, dobit će “samo” 747.2 milijuna dolara. 

Ako se pretpostavi da će dobitnik tražiti isplatu, odmah će ga udariti porez od 37% te njegov dobitak pada na 657.8 milijuna dolara. No, tu nije kraj. Savezna stopa poreza ide i do 37%, a novopečeni milijarder je u gornjem razredu i saveznoj državi će platiti stotine milijuna dolara.

Ostatak iznosa koji pripada pobjedniku opet je u opasnosti da se suoči s federalnom stopom poreza na dohodak od 37%. Ako pobjednik spada u najviši porezni razred od 37%, tada se pobjedniku ponovno naplaćuje dodatni porez. Dodatnih 97.136.000 dolara poreza rezultat je razlike između porezne stope od 37 posto i stope poreza po odbitku od 24 posto na ove brojke.

Dakle, kombinirajući porez po odbitku od 24% i dodatni porez od 13%, pobjednik će se suočiti s federalnim porezom od 276.464.000 USD. Na kraju, novopečeni milijarder bi mogao dobiti 470.736.000 dolara nakon svih plaćanja poreza.

Srećka je kupljena u Illinoisu, a Illinois ima državni porez na dohodak od 4.95%, tako da to dobitak smanjuje za još oko 37 milijuna dolara. U grubim brojevima, pod pretpostavkom da je dobitnik stanovnik Illinoisa, to bi trebalo značiti da kući odnosi oko 433.7 milijuna dolara. To je ogroman iznos, ali je daleko od onoga koji je dobio na lotu.

Izvor: Index/Forbes Foto: WLUK

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!