Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 9mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
54°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ŠTA PREDVIĐA TEMELJNI UGOVOR? Danas je potpisan u Podgorici, izazvao buru u javnosti, Milo preti rušenjem vlade (FOTO, VIDEO)

Patrijarh SPC Porfirije i premijer Crne Gore potpisali su danas Temeljni ugovor. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je da je Temeljni ugovor, nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i toj verskoj zajednici.

Patrijarh SPC zahvalio se premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću i saradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

-Verujem da se svi oni raduju, bez obzira u kojoj meri će to neko pokazati ili ne, rekao je on.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je da je Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i toj verskoj zajednici.

Rekao je da Crna Gora uvek može da bude, kao što je kroz vekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane sveta da dolaze.

– Ja sam, pre svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, rekao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to “kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kom narodu pripadaju”.

Protiv potpisivanja ugovora je u blizini Vile Gorice, gde je ono održano, protestovalo nekoliko desetaka građana, saopštile su podgoričke Vijesti.

Šta predviđa Temeljni ugovor sa SPC?

Temeljni ugovor kojim se regulišu odnosi između SPC i države Crne Gore, propisuje niz obaveza države pema SPC:

-Ugovorom država priznaje SPC pravni kontinuitet od 1219. godine.

-U Temeljnom ugovoru se navodi odvojenost Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore;

-Njime se SPC-u daju javno-pravna ovlašćenja, otvara mogućnost uvođenja veronauke u školama.

-Državni organi ne mogu preduzimati bezbednosne mjere u crkvenim objektima bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa, a država se obavezala i da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori.

DPS za pad Vlade

Na potpisivanje Temeljnog ugovora prva je reagovala Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, najavljujući pokretanje inicijative za izglasavanje nepoverenja Vladi Dritana Abazovića.

– Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore, biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade, navedeno je u saopštenju DPS-a.

Klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA nešto kasnije predali su u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepoverenju 43. Vladi Crne Gore.

“Osnov razloga za podnošenje predloga jeste to što su izostali rezultati 43. Vlade Crne Gore na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije korona virusa koja traje”, saopštili su iz Kluba poslanika DPS i Kluba SDP-LP, SD, DUA.

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, nakon zvaničnog objavljivanja 26. juna, izazvao je sukobe unutar Vlade i među članicama vladajuće većine, dok ga je podržao pro-srpski opozicioni Demokratski front.

Za deo vladajuće većine, DPS i Socijaldemokratsku partiju, Ugovor je protivan nacionalnim interesima, neusklađen sa Ustavom i zakonima, suprotan sekularnom karaktru države.

Izvor: Kurir.rs Foto: Beta

YOU MAY LIKE