Connect with us

Dijaspora

VELIKO DOSTIGNUĆE ZA SRBIJU: Naša naučnica osvojila prestižnu evropsku nagradu za životno delo!

Published

on

Srpska naučnica Gordana Vunjak-Novaković pobedila je u finalu takmičenja za prestižnu Evropsku nagradu za pronalazače, gde je bila nominovana u kategoriji Životno delo za inovativni doprinos u biomedicini, saopštio je Evropski zavod za patente (EZP).

Pobednike u pet kategorija izabrao je nezavisni međunarodni žiri!Profesorka Vunjak-Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.

Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo.

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne u oporavku pluća oštećenih usled Kovid-19.

Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

Izvor: Serbian Times / N1 Foto: Privatna arhiva

Advertisement