Connect with us

događaji

VELIKI USPEH NAŠIH ĐAKA: Četiri medalje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi!

Published

on

Na 53. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je zbog pandemije ove godine ponovo održana kao onlajn takmičenje, svi naši takmičari su osvojili medalje, saopštilo je Srpsko hemijsko društvo.

Jovan Marković, učenik 4. razreda Gimnazije iz Kruševca osvojio je srebrnu medalju, a učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Lazar Savić (4. razred), Dimitrije Gligorovski (3. razred) i Nevena Stojković (3. razred) osvojili su bronzane medalje.

Mentori ekipe su bili prof. Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Zemlja koja je organizovala ovogodišnju Olimpijadu je Japan, odakle su bili i autori svih devet zadataka.

Učestvovalo je 309 takmičara iz 79 zemalja. Takmičenje je održano od 25. jula do 2. avgusta. Dvonedeljne pripreme ekipe, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, održane su na Hemijskom fakultetu. U pripremama i sprovođenju takmičenja su, pored mentora, učestvovali i raniji osvajači medalja Vidak Raičević (PMF Novi Sad) i Filip Koldžić (student TMF-a u Beogradu), kao i dr Irena Novaković (IHTM).

Učešće ekipe su finansijski pomogli: Srpsko hemijsko društvo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Naftna industrija Srbije i Hemijski fakultet.

Izvor: Brainz Foto: Srpsko hemijsko društvo

Advertisement