Chicago
39°
Partly Cloudy
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 11mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 1
WedThuFri
50/39°F
41/34°F
41/36°F

Published 2 years ago

By admin

VELIKI USPEH NAŠIH ĐAKA: Četiri medalje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi!

Na 53. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je zbog pandemije ove godine ponovo održana kao onlajn takmičenje, svi naši takmičari su osvojili medalje, saopštilo je Srpsko hemijsko društvo.

Jovan Marković, učenik 4. razreda Gimnazije iz Kruševca osvojio je srebrnu medalju, a učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Lazar Savić (4. razred), Dimitrije Gligorovski (3. razred) i Nevena Stojković (3. razred) osvojili su bronzane medalje.

Mentori ekipe su bili prof. Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Zemlja koja je organizovala ovogodišnju Olimpijadu je Japan, odakle su bili i autori svih devet zadataka.

Učestvovalo je 309 takmičara iz 79 zemalja. Takmičenje je održano od 25. jula do 2. avgusta. Dvonedeljne pripreme ekipe, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, održane su na Hemijskom fakultetu. U pripremama i sprovođenju takmičenja su, pored mentora, učestvovali i raniji osvajači medalja Vidak Raičević (PMF Novi Sad) i Filip Koldžić (student TMF-a u Beogradu), kao i dr Irena Novaković (IHTM).

Učešće ekipe su finansijski pomogli: Srpsko hemijsko društvo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Naftna industrija Srbije i Hemijski fakultet.

Izvor: Brainz Foto: Srpsko hemijsko društvo

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!