Chicago
23°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 11mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.22"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
37/32°F
37/27°F

Published 13:48

By admin

DECA, A VEĆ LJUDI: Antići čuvaju tradiciju staru više od 100 godina

U pirotskoj porodici Antić, čiji su koreni sa Stare planine, više od jednog veka neguje se tradicija sviranja frule koja se neće još uvek ugasiti jer je nastavljaju najmlađi članovi, 21-godišnji Dušan i devetogodišnja Mila Antić, Dušanova rođena sestra.

Kako kaže Dušan, sviranju frule učio ga je najpre pradeda, zatim deda, koji još uvek svira, a već sada Dušan sviranju frule podučava sestru Milu koja je izuzetno talentovana.

Dušan je ove godine na elitnom takmičenju frulaša u Prislonici kod Čačka osvojio drugu nagradu, a na prestižno takmičenje kvalifikovala se i Mila, koja je dobila pohvalu kao najmlađi učesnik.

Dušan je inače pravi multiinstrumentalista na duvačkim instrumentima.

„Kada sam usavršio sviranje frule, počeo sam da učim da sviram kaval ili covaru gde mi je trebalo svega dva-tri dana da napravim ton jer je to veoma težak instrument za sviranje. Na red su došli svi tipovi gajdi koje se mogu naći kod nas, a nakon toga sam naučio i saksofon i klarinet“, kaže Dušan.

On dodaje da su mu inspiracija bili, a i dalje jesu, tradicionalne melodije sa Stare planine koje su nekada svirali staroplaninski frulaši, a kada je reč o modernijoj muzici, inspiracija mu je kralj frule – Bora Dugić.

„Sa velikim zadovoljstvom sam obilazio stare frulaše sa Stare planine koji sviraju izvornu tradicionalnu muziku. Tako sam snimao i svirao stare melodije koje polako nestaju, a sve sa ciljem da ih sačuvam od zaborava. One su mi inspiracija i nastojim da na te stare melodije nadovežem nove i da ih na neki način usavršim“, kaže Antić.

Iako ima svega devet godina, Dušanova sestra Mila kaže da je pre godinu dana počela da uči frulu zahvaljujući bratu i da namerava da se ozbiljno bavi sviranjem frule.

Izvor: Tanjug / Nova.rs Foto: Printscreen / Nova.s

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!