Chicago
52°
Light Rain with Thunder
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 17mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
55/43°F

Published 7 months ago

By admin

VELIKI PRAZNIK U SRBIJI I RS: Obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Centralna manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj će prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, biće održana danas u Bijeljini.

Svečanost počinje u 11 sati, a prethodno će u Velikoj Obarskoj biti ozvaničen početak izgradnje auto-puta Rača-Bijeljina.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Ovaj praznik prvi put je bio svečano proslavljen prošle godine, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Ristić: Važno da sa ponosom istaknemo srpsku trobojku

Istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić kaže za RTS da je ovo dobro odabran datum za obeležavanje praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“To je dan kada je posle dve godine krvavih, strašnih, dramatičnih i tragičnih i junačkih borbi srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije za šta je bilo potrebno svega 45 dana našim junačkim precima”, dodaje Ristić.

Pored toga, iz ugla istorijske nauke, kako kaže, to je označilo i početak kraja Prvog svetskog rata.

Ističe da je obeležavanje ovog praznika važno kako za mlade, tako i za starije.

“Jedna nacija ima svoje nacionalne simbole, jedna država ima svoje državne simbole. Naši državni simboli su himna, grb i nacionalna zastava. Sva ta tri simbola su prelepi i za nas dragoceni i čini mi se da itekako imamo pravo svih 365 dana himnu da pevamo, da se zastavom ponosimo i da je visoko dižemo i da čuvamo naš grb, a posebno na ovaj dan”, poručuje Ristić.

Naveo je da je zbog toga važno da istaknemo srpsku trobojku na svim objektima gde živimo ili radimo.

“Da to učinimo sa ponosom, poštovanjem i zahvalnošću prema onima koji su u prethodnim vekovima stradali za slobodu svog naroda i domovine”, navodi Ristić.

Ukazuje da je važno da budemo ponosni, jer u vreme devalvacije istinskih znanja dolazi do toga da se ogrešimo o svoje pretke.

“Mnogo toga zaboravljamo, a istorija će nas kazniti, pa će naša deca nas zaboraviti. Upravo zbog takvog jednog neodgovornog pristupa, naravno čast pojedincima i pojedinim institucijama”, poručuje Ristić.

I u Austriji se vijore srpske zastave

Predsednik udruženja koje okuplja naše ljude u Austriji Milorad Samardžija kaže da se u toj zemlji danas vijori više srpskih zastava nego prošle godine.

Ističe da ovaj dan mnogo znači našim ljudima u dijaspori.

“Sve su to signali, dobri znaci i impulsi ka patriotizmu, ka jedinstvu, da pokažemo da cenimo ono što jesmo i odakle potičemo”, navodi Samardžija.

Poručuje da se često okupljaju i da neguju te odnose, ali da je važno koliko se svako pojedinačno identifikuje sa onim odakle je i šta je.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!