Chicago, IL
36°
Sunny
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 6mph W
Humidity: 62%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
43°F
46°F
48°F
50°F
MonTueWedThuFri
64°F / 54°F
64°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

DIJASPORA OD SRCA: Srbi iz Amerike pomažu obnovu manastira Svete Varvare kod Novog Pazara

Parohijani hrama Sv. Arhangela Mihaila u američkom gradu Akron, država Ohajo, i njihovi prijatelji, sabrali su se i prikupili preko devet hiljada američkih dolara za obnovu manastira Svete Varvare kod Đurđevih stupova i tako pokazali da su privrženi svojoj pravoslavnoj veri i svom srpskom identitetu i kulturi.

Crkveni odbor iz Akrona je obavestio svoje parohijane da se akcija prikupljanja sredstava za obnovu ove svetinje nastavlja do nedelje, 18. septembra. Donatorskom skupu je, kao počasni gost, prisustvovao i iguman Đurđevih Stupova Gavrilo (Božinović), koji se domaćinima zahvalio na gostoprimstvu i blagodarnosti da pomognu srpske srednjovekovne svetinje.

Ovo je jedna od mnogobrojnih akcija ove vredne parohije koja se još ranije dokazala kao jedna od najbolje organizovanih u Americi, o čemu svedoče i skori događaji, poput Serb Festa i tradicionalne Srbijade, najvećeg skupa Srba na američkom kontinentu, koji je po svim komentarima bio najbolje organizovan u istoriji .

Iako su i sami u procesu freskopisanja hrama Sv. Arhangela Mihaila, oni su još jednom pokazali veliko srce za srpsku duhovnost, kulturu i narod, ma gde on živeo u svetu.

Tekst: Predrag Kerasović Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE