Connect with us

Dijaspora

DIJASPORA OD SRCA: Srbi iz Amerike pomažu obnovu manastira Svete Varvare kod Novog Pazara

Published

on

Parohijani hrama Sv. Arhangela Mihaila u američkom gradu Akron, država Ohajo, i njihovi prijatelji, sabrali su se i prikupili preko devet hiljada američkih dolara za obnovu manastira Svete Varvare kod Đurđevih stupova i tako pokazali da su privrženi svojoj pravoslavnoj veri i svom srpskom identitetu i kulturi.

Crkveni odbor iz Akrona je obavestio svoje parohijane da se akcija prikupljanja sredstava za obnovu ove svetinje nastavlja do nedelje, 18. septembra. Donatorskom skupu je, kao počasni gost, prisustvovao i iguman Đurđevih Stupova Gavrilo (Božinović), koji se domaćinima zahvalio na gostoprimstvu i blagodarnosti da pomognu srpske srednjovekovne svetinje.

Ovo je jedna od mnogobrojnih akcija ove vredne parohije koja se još ranije dokazala kao jedna od najbolje organizovanih u Americi, o čemu svedoče i skori događaji, poput Serb Festa i tradicionalne Srbijade, najvećeg skupa Srba na američkom kontinentu, koji je po svim komentarima bio najbolje organizovan u istoriji .

Iako su i sami u procesu freskopisanja hrama Sv. Arhangela Mihaila, oni su još jednom pokazali veliko srce za srpsku duhovnost, kulturu i narod, ma gde on živeo u svetu.

Tekst: Predrag Kerasović Foto: Privatna arhiva

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement