Chicago, IL
66°
Fair
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 39%
Pressure: 30"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
66°F
64°F
63°F
61°F
59°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije jutros je služio prvu liturgiju u hramu Svetog Save u Njujorku otkako je na Uskrs 2016. godine crkva izgorela. Veliki broj vernika okupio se u zidinama svetinje koja se još uvek renovira i nije otvorena za svakodnevna služenja.

Pored patrijarha, liturgiju su služili episkop kanadski Mitrofan, starešina crkve sveštenik Živojin Jakovljević, otac Milan Dragović, arhimandrit Nikifor Milović, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić.

Današnja liturgija bila je prva prilika da se vernici, koji su se u proteklih skoro 7 godina okupljali u grčkoj pravoslavnoj crkvi, okupe u svom hramu. Grad Njujork je izdao dozvolu da se kapacitet crkve u ovoj fazi renoviranja ograniči na samo 202 ljudi, tako da su se vernici, kojih se okupilo mnogo više, smenjivali u crkvi za vreme liturgiije.

Pogledajte kako je to izgledalo na snimcima napravljenim za vreme liturgije…

Da podsetimo, crkvu Svetog Save bila je prva koju je Njegova Svetost posetila po dolasku u Ameriku i tom prilikom se upoznala sa tokom radova na obnovi crkve teško oštećene u požaru.

U razgovoru sa protojerejom-stavroforom Živojinom Jakovljevićem, starešinom hrama; g. Veljkom Dobrilovićem, predsednikom Crkvene opštine njujorške; i g. Markom Jovanovićem, članom Upravnog odbora; zaključeno je da je u proteklih šest godina obavljen značajan deo radova, ali da je preostalo još veoma mnogo posla koji iziskuje veću efikasnost i angažovanost u obnovi crkve Svetog Save.

POVEZANE VESTI:

GOVOR PATRIJARHA U ČIKAGU: Ne treba deci previše da pričate o Bogu, o tome kakvi treba da budu, nego da im budete najbolji primer! (VIDEO)

MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: “Ne učite decu samo da budu Srbi…” (FOTO+VIDEO)

SENZACIONALNO, RADMILA MILENTIJEVIĆ: Srpsku crkvu u Njujorku su zapalili napalmom, to mi je priznao vladika Irinej!

Tekst: Serbian Times Foto: Privatna arhiva/SPC

YOU MAY LIKE