Chicago
39°
Clear
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 0
WedThuFri
52/39°F
45/36°F
39/36°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

U NJIHOVOJ KUĆI SE SVE RUŠI: Stefanu (8) Nenadu (10), Danki (13) i Dejanu (15) najveća je želja topla soba, bez vlage i rupa!

Da li možete da zamislite u 2023. godini decu koja žive u oronuloj kući, nemaju dovoljan broj kreveta, uče tako što moraju da upale agregat jer nemaju struju, kupaju se u koritu jer nemaju kupatilo?

Nažalost, ovo je svakodnevica velikog broja dece u Srbiji. Surovi uslovi u neadekvatnim objektima drastično utiču na kvalitet života i detinjstvo. Porodica Slavujević iz Jarebice kraj Loznice živi u takvom domu. Četvoro skromnih mališana Dejan (15), Danka (13), Nešo (10) i Stefan (8), pomalo su stidljivi i tužni.

Deda Radovan, baka Olga, otac Slavko i majka Silvija sa decom – tri generacije u jednoj kući. Nemaština koja se prenosi sa kolena na koleno težak je usud ove porodice.

-Od redovnih primanja imamo socijalnu pomoć i dečiji dodatak. Uglavnom radim za nadnicu u šumi i bavimo se poljoprivredom. Imamo kokoške, patke, krave, ovce i svinje, pa deca uvek imaju šta da jedu. Nažalost, skoro sve drugo im fali – rekao je vredni otac Slavko.

Cela porodica spava u dva sobička. Deda u krevetu sa dva unuka, a baba sa unukom. U drugoj sobi spavaju otac i majka sa najmlađim sinom.

-Sin Dejan je veoma vredan, najviše nam pomaže. Želeo bi da upiše veterinu kad završi srednju školu. Nešo je odličan đak i stvarno se trudi da i u ovakvim uslovima nauči sve šta treba. Danka bi volela da bude poslastičar. Ipak, da bi uspeli u svojim namerama, potrebna im je nova kuća, gde će imati normalne uslove za život – dodala je brižna majka Silvija.

Mali Stefan izneo je svoju najveću želju. Želju koja gađa u srce, kada se shvati da ovi mališani za toplu kuću, dečiju sobicu i bezbrižno odrastanje prosto ne znaju.

-Ja bih najviše voleo da dobijem svoj krevet i puno ćebadi, da mi nikada više ne bude hladno!

Kada je nemaština velika, želje su skromne. Njima je najveća želja da im bude toplo. Pored nove kuće, značila bi im i prikolica za traktor, kao i jedna krava.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći porodici Slavujević. Pozivamo sve dobre ljude da pomognu ovoj deci da ostvare svoje snove!

Sve načine za doniranje možete naći u našoj donatorskoj platformi: www.srbizasrbe.org/donacije

Tekst/Foto: Srbi za Srbe

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!