Connect with us

Amerika

VELIKA TRAMPOVA POBEDA PRED IZBORE: Ejmi Koni Beret u Vrhovnom sudu SAD

Published

on

Američki Senat SAD potvrdio je postavljenje Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda sa 52 glasa za i 48 protiv.

Postavljenje Beretove, koju je nominovao predsednik Donald Tramp, u duboko podeljenom Senatu osam dana pred izbore zacementiralo je konzervativnu, republikansku većinu u devetočlanom sudu.

Republikanska senatorka Suzan Kolins iz Mejna jedina se pridružila svim demokratama u Senatu glasajući protiv nominacije sudije Beret rekavši  da ne može da glasa za potvrdu Beret, imajući u vidu koliko su blizu sledeći predsednički izbori.

Beretova je popunila mesto upražnjeno smrću liberalne ikone Rut Bejder Ginsburg. Analitičari strahuju da će dolaskom konzervativne, pobožne republikanke početi nova konzervativna era u SAD sa zabranama abortusa, Obamakera (Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je promovisao Trampov prethodnik Barak Obama), rigidnim imigrantskim zakonima…

Agencija AP podseća da u proteklih 150 godina nijedan drugi sudija Vrhovnog suda do sada nije potvrđen a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke – u ovom slučaju Demokrata.

Beret je posle potvrde u Senatu položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Klarensom Tomasom na ceremoniji u Beloj kući.

“Dan od ogromnog značaja za Ameriku”

“Ovo je dan od ogromnog značaja za Ameriku”, izjavio je Tramp na ceremoniji polaganja zakletve, kojoj je prisustvovalo oko 200 zvanica. Prilikom prošlomesečnog predstavljanja Beretove kao kandidata, više zvaničnika se na sličnoj ceremoniji zarazilo koronom, a nekoliko dana kasnije i sam predsednik SAD.

Beret će moći da učestvuje u radu suda pošto položi i pravnu zakletvu pred predsedavajućim sudijom Džonom Robertsom u sudu danas.

Ona je okupljenima rekla da je kroz “rigorozni proces potvrde” naučila da je “posao sudije da se odupre svojim političkim preferencama” i obećala  da će raditi posao “bez straha i bez pristrasnosti”.

“Poslednji trzaji očajne stranke”

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer ocenio je da je republikanska većina “uništila svoj kredibilitet” glasanjem tako blizu izbornog dana, nakon što je mesecima blokirala kandidata demokratskog predsednika Baraka Obame u izbornoj godini 2016.

Demokrate su tvrdile da je odluka o novom sudiji Vrhovnog suda trebalo da se prepusti kandidatu koji pobedi na predsedničkim izborima 3. novembra, što je stav koji su republikanci zastupali kada je mesto u sudu upražnjeno početkom 2016. koja je bila izborna godina.

Republikanci u Senatu tada su odbili i da stave na razmatranje nominaciju sudije Merika Garlanda, koga je predsednik Barak Obama predložio za sudiju Vrhovnog suda.

“Senat radi pravu stvar”, izjavio je lider senatske većine Mič Mekonel u nedelju, dok je senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, demokrata, nazvala glasanje “nelegitimnim” i “poslednjim trzajem očajne stranke”.

Izvor: Nova.rs Foto: Facebook

Advertisement