Connect with us

Amerika

KAMALA HARIS TRAŽI REFORMU ŠKOLSTVA: Đaci tri sata više u školi!

Published

on

Kamala Haris, senatorka iz Kalifornije koju je predsednički kandidat Džo Bajden imenovao za kandidatkinju na mesto potpredsednice SAD , u sredu je podnela predlog zakona kojim će produžiti boravak u školskim ustanovama do 18 časova, kako bi se bolje uskladile školske obaveze sa rasporedom zaposlenih roditelja.

Petogodišnja bespovratna sredstva u iznosu do pet miliona dolara bila bi uložena u školske aktivnosti, kao pomoć porodicama sa izrazito niskim primanjima.

Bespovratna novčana sredstva su namenjena za vannastavne aktivnosti i izborne predmete u oblasti „muzike, umetnosti, atletike, pisanja i inženjerstva“, rečeno je iz senatorkinog kabineta za CNBC.

Političari iz demokratskih redova, Kirsten Gillibrand iz Njujorka, Ričard Blumental iz Konektikata, Džef Merklei iz Oregona, Šerod Braun iz Ohaja i predsednički kandidat senator Majkl Benet iz Kolorada sufinansiraju ovaj projekat.

Zakon se prevashodno odnosi na porodice sa niskim primanjima koje nisu u mogućnosti da finansiraju produženi boravak svojoj deci.

“Moja majka je odgajala moju sestru i mene dok je naporno radila” , naglasila je Kamala Haris i dodala da iz ličnog iskustva razume zaposlene roditelje koji moraju da žongliraju između školskih aktivnosti svoje dece i sopstvenih poslovnih obaveza.

„Moj predlog pruža inovativno rešenje koje će smanjiti teret roditeljima koji su u radnom odnosu, a koji se svakodnevno staraju oko školskih obaveza svoje dece. Vreme je da modernizujemo školski raspored kako bismo bolje zadovoljili potrebe naših učenika i njihovih porodica.“

Prosečan školski dan počinje oko 8:10 ujutru i traje obično 6 sati, ocenio je Nacionalni centar za statistiku obrazovanja.

U predlozima koje se odnose na reformu školstva, objavljenim tokom Kamaline kampanje, uočeno je zalaganje za povećanje prosečne učiteljske plate do 13.500 američkih dolara. Senatorka iz Kalifornije je među kandidatima koji se zalažu za opsežne reforme javnog obrazovanja.

Senatorka Elizabet Varen, objavila je svoj obrazovni plan krajem oktobra, ali on se nije bavio vremenom koje deca provode u školi, dok se bivši sekretar za stanovanje i urbani razvoj Julian Kastro, takođe američki demokratski političar, fokusirao na fakultete koji se finansiraju iz državnog budžeta.

Izvor: CNBC Foto: Wikipedia

Advertisement