Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 1 year ago

By admin

VELIKA POBEDA PROTESTA U IRANU: Vlasti najavile ukidanje moralne policije!

Iran je najavio da će ukinuti policiju za moral koja je uhapsila Mahsu Amini, jer navodno nije poštovala strogi kodeks oblačenja i čija je smrt u pritvoru izazvala brojne proteste koji traju tri meseca.

Iranske vlasti su juče odlučile da revidiraju zakon o obaveznom pokrivanju žena u Iranu iz 1983. godine donet četiri godine nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Najava ukidanja policije za moral smatra se ustupkom demonstracijama tokom kojih su žene skidale i palile svoje hidžabe i koje je policija silom gušila ubijajući stotine učesnika protesta.

Policija za moral je 13. septembra uhapsila Mahsu Amini optužujući je da ne poštuje strogi kodeks oblačenja u Islamskoj Republici, koji zahteva da žene nose veo na javnom mestu.

Njena smrt je objavljena tri dana kasnije. Aktivisti i njena porodica kažu da je Mahsa Amini umrla nakon što je u zatvoru pretučena, ali su vlasti saopštile da je ona umrla zato što je bila bolesna, što su njeni roditelji negirali.

“Policiju za moral su ukinuli oni koji su je stvorili”, rekao je sinoć državni tužilac Mohamed Džafar Montazeri, koga je danas citirala novinska agencija Isna.

Ova policijska snaga, poznata kao Gasht-e Ershad (orijentacione patrole), osnovana je pod ultra konzervativnim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom kako bi “širila kulturu pristojnosti i hidžaba”.

Policiju čine muškarci koji nose zelene uniforme i žene koje nose crni čador, koji prekriva glavu i gornji deo tela i ta jedinica je krenula u svoje prve patrole 2006. godine.

Uloga policije za moral se menjala tokom godina, ali je uvek bila tema podela, čak i medju predsedničkim kandidatima. Dok je na vlasti bio umereni predsednik Hasan Rohani žene u Iranu su mogle da nose uske farmerke i šarene marame.

Medjutim ultrakonzervativni Ebrahim Raisi, koji je došao na poziciju predsednika u julu, pozvao je na mobilizaciju “svih institucija kako bi se ojačao zakon o nošenju vela” jer “neprijatelji Irana i islama žele da potkopaju kulturne i verske vrednosti društva širenjem nemorala”.

Policija za moral ima pravo da uhapsi žene koje su prekršile strogi kodeks oblačenja u Iranu. Prema zakonu koji je na snazi od 1983. godine, Iranke i žene iz inostranstva, bez obzira na veroispovest, moraju da u javnosti nose veo i široku odeću.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / WION

YOU MAY LIKE