Connect with us

aktuelno

VELIKA ČAST: Priznati srpski genetičar dobio poziv da kandiduje naučnike za Nobelovu nagradu

Published

on

Miodrag Stojković jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr. Valerijem Zakhartčenkom počeo intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja

Leskovčanin Miodrag Stojković, jedan od najpriznatijih srpskih genetičara, biće deo grupe koja će kandidovati naučnike za Nobelovu nagradu u oblasti medicine ili fiziologije.

Stojković kaže da je velika čast ponovo biti deo ovakve naučne populacije.

Genetičaru je ovaj poziv stigao od Nobelove skupštine Univerziteta u Karolini, a kako je napisao na Tviteru, čast mu je da ponovo učestvuje u radu grupe koja će kandidovati naučnike.

ZAŠTO JE EMIGRIRAO NAJBOLJI SRPSKI GENETIČAR Ispovest doktora koji je prvi na svetu klonirao ljudski embrion

Miodrag Stojković jedan je od najpriznatijih srpskih genetičara. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1996. godine na Veterinarskom fakultetu u Minhenu u oblasti embriologije i biotehnologije.

Bavi se naučnim radom iz oblasti genetike i kao profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, gde je šef katedre za humanu genetiku. Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr. Valerijem Zakhartčenkom počeo intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

Osnivač je specijalne bolnice za lečenje steriliteta Spebo u Leskovcu.

Trenutno radi na Harvard univerzitetu.

IZVOR: Južne vesti FOTO: Privatna arhiva

Advertisement