Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 20:00

By admin

VELIKA ČAST: Najcenjenija srpska doktorka u svetu dobila orden Svetog Save!

Profesorka Basara odlikovana je Ordenom Svetog Save drugog reda na predlog trojice paroha iz Hamburga, koji je Sinodu dostavio vladika Grigorije.

Profesorka Basara je je poznati svetski stručnjak u oblasti hematologije, onkologije i transplantaciji matičnim ćelijama, a odlikovanje joj je dodeljeno za uspeh u lečenju ljudi od najtežih bolesti.

Ona je tako postala prva žena lekar koja je dobila ovo odlikovanje od 1883. godine, kada je ono ustanovljeno ukazom kneza Miloša Obrenovića.

Orden Svetog Save drugog reda doktorki Basari uručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, a na predlog vladike diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija i sveštenstva iz Hamburga, što je Sveti arhijerejski sinod SPC prihvatio jednoglasno.

Humanost koju pokazuje prof. dr Nadežda Basara u lečenju pacijenata sa najtežim hematološkim i onkološkim oboljenjima pokazala se nemerljivom, u ljudskom i u finansijskom pogledu. Odričući se šefovskog dodatka i provizije za privatne pacijente koji dolaze iz Srbije, na uštrb svoje porodice, i ubacivanjem srpskih pacijenata kojima nije bilo leka u svetske studije za nove lekove, ne samo da im je spasila život, već im je uštedela ogroman novac. Skromna U Hristu, blagodarim Vašoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju, preosvećenom vladiki Grigoriju, monaštvu i sveštenstvu naše svete Svete pravoslavne crkve, verujućem narodu, uz zavet – da jedini pravi put Svetoga Save, jeste i biće.

Prof. dr Nadežda Basara je jedina savremena doktorka koja je našla svoje mesto u enciklopediji – „Izuzetne žene Srbije 20. i 21. veka”.

PROČITAJTE JOŠ:

NAŠA MARTINA JE DRUGA ŽENA ČIKAGA: Ćerka srpskog pilota i Afroamerikanke se 30 godina bori za srpsku stvar u Americi (VIDEO)

SRBIN U KOGA SE KUNU AMERIKANCI: Zahvaljujući ovom izumu Igor je ostvario Američki san i ušao na Forbsovu listu najuspešnijih!

DOSTOJAN! Joanikije je novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC

Jedina je doktorka pravoslavne vere u svetu koja je postavljena na direktorsku poziciju u jednoj katoličkoj bolnici. I to nije sve – jedina je doktorka sa Balkana i iz Jugoistočne Evrope koja nije rođena, nije se školovala i živela do svoje 40. godine u Evropskoj uniji, a dobila je titulu nemačkog profesora medicine.

Doktorka Basra je rođena 1957. u Beogradu, gde se i školovala, diplomirala, magistrirala, doktorirala i radila kao načelnik funkcionalne dijagnostike na Institutu za hematologiju Kliničkog centra Srbije. U Beogradu je i specijalizirala kliničku farmakologiju, dok je po dolasku na rad u Nemačku 1997, specijalizirala i internu medicinu i subspecijalizirala hemato-onkologiju. Vrlo brzo postaje docent na Univerzitetu u Majncu, a potom profesor na Univerzitetu u Leipzigu.

Izvor: Blic Žena Foto:

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!