Connect with us

Dijaspora

ČUVARI NAŠE TRADICIJE: Srpske etno pesme orile se u drevnom ruskom gradu!

Published

on

U drevnom gradu Kozeljsku, nedaleko od slavne Optine pustinje (muški manastir), 23. maja održan je jedanaesti Festival slovenske narodne pesme “Optinsko proleće”. U ime festivala, prof. Radmila Vojnović, član Saveza pisaca Rusije i UKS pozvala je učesnike iz Srbije da se takmiče u tri kategorije.

Predstavnici Srbije uspešno su se predstavili i osvojili prvo i treće mesto. U kategoriji od 15 do 18 godina, Georgije Ignjatov iz Novog Sada, član KUD “Vila” osvojio je treće mesto; u kategoriji od 18 do 23 godine, Jovana Lazić iz Novog Sada, takođe članica KUD “Vila” osvojila je prvo mesto. U kategoriji od 23 do 35 godina Renata Đekanović iz Teslića (Republika Srpska), koja živi u Moskvi, osvojila je prvo mesto.

U revijalnom delu festivala nastupila je srpska pevačka grupa “Žute kruške” iz Moskve s pesmama iz jugoistočne Srbije i Bosne.

Žiri, čiji je predsednik pevačka zvezda Olga Kormuhina,  Aleksej Belov, Sergej Matfejev i Aleksandar Ščerbakov, visoko su ocenili nastup srpskih učesnika. Posle dodele nagrada, u ime KUD “Vila” dodeljeni su pokloni duhovnim pokroviteljima festivala, ocu Iliji i Vasiliju.

Učenik Georgije Ignjatov osvojio je 3. mesto na Festivalu slovenske narodne pesme u Rusiji! 👏Kao predstavnik Srbije i…

Posted by Računarska gimnazija "Smart" Novi Sad on Monday, May 24, 2021

Učesnici festivala su bili na svečanom bdeniju u Optini, čuvenom manastiru gde su boravili duhovnici Amvrosije i Makarije, starci koji su poslužili Dostojevskom kao inspiracija za lik Aljoše i starca  Zosime u remek delu “Zločin i kazna” i “Braća Karamazovi”. Pored Tolstoja i Dostojvskog, u ovom manastiru su boravili i našli inspiraciju mnoge istaknute ličnosti ruske i svetske muzike, literature, umetnosti, kao i članovi imperatorske porodice.

MAESTRALAN NASTUP: Jovana Lazić članica KUD “Vila” osvojila je prvo mesto

Dan posle takmičenja, učesnici festivala iz Srbije, obišli su brojne kulturne znamenitosti glavnog grada Rusije, kao što je Crveni trg sa hramovima Vasilija Blaženog i Kazanskim hramom, Grčkolatinsku akademiju M. Lomonosova, Boljšoj teata, Hram Hrista Spasitelja, spomenik poginulim borcima SSSR-a…

PROČITAJTE JOŠ:

NAŠA MARTINA JE DRUGA ŽENA ČIKAGA: Ćerka srpskog pilota i Afroamerikanke se 30 godina bori za srpsku stvar u Americi (VIDEO)

SRBIN U KOGA SE KUNU AMERIKANCI: Zahvaljujući ovom izumu Igor je ostvario Američki san i ušao na Forbsovu listu najuspešnijih!

MIHAJLO JE PONOS SRBIJE: Mladić iz Amerike otkriva zašto je na matursko veče krenuo u narodnoj nošnji! (VIDEO+FOTO)

“U ime festivala, želim da se zahvalim na saradnji rukovodiocu KUD “Vila” M. Loniču i profesorki Seleni i naravno, roditeljima naših učesnika, na poverenju koje su mi ukazali i poslali ih u Moskvu. O uspehu naših mladih govorila sam i na Murmanskom festivalu slovenske kulture povodom Dana slovenske pismenosti. Sa ponosom mogu da kažem da nastavljamo našu kulturno-narodnu diplomatiju, kako Rusi zovu rad na povezivanju naših naroda”, rekla je prof. Radmila Vojnović za RTS. 

Izvor: Rts Foto: Facebook

Advertisement