Chicago
10°
Mostly Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

DOK NEKI ZABORAVLJAJU: Porfirije zbog Kosova traži odlaganje usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu!

Patrijarh srpski Porfirije u dopisu ministarki kulture Maji Gojković zatražio je da se odloži usvajanje Zakona o kulturnom nasleđu, a s obzirom da, kako navodi, SPC kao najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji nije bila uključena u proces izrade, prenosi RTS.

Gojkovićeva je u međuvremenu obavestila patrijarha da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila.

Patrijarh je u dopisu naglasio je da usvajanje takvog zakona ne bi doprinelo dvodecenijskoj intenzivnoj borbi SPC i države da kulturno nasleđe na KiM sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Srbije.

Kako je naveo, u šest članova nacrta tog zakona pominje se AP Vojvodina, a ni u jednom članu AP Kosovo i Metohija, gde je kulturno naslede najugroženije i gotovo svakodnevno izloženo napadima i devastiranju.

S tim u vezi, patrijarh je ukazao na mogućnost nedobronamenih zaključaka o tome da je izostavljanjem južne pokrajine iz teksta krovnog zakona pokrajina isključena iz sistema državne brige, “što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji”.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/789965378325142

Ukazao je i na činjenicu da je takvim nacrtom de fakto ukinuto pravo SPC da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

Striktnom primenom ponuđenog rešenja crkva bi od vlasnika bila svedena na korisnika i posle osam vekova bi joj bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama, navodi se u dopisu ministarki.

“Izmenama i dopunama predloženog Nacrta zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj”, poručuje patrijarh.

Gojkovićeva je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Republike Srbije, niti pred Narodnom skupštinom.

Ukazala je da je Radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga od strane šire javnosti, a u cilju poboljšanja teksta budućeg Predloga zakona.

Gojkovićeva je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji naše Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA ČAST: Najcenjenija srpska doktorka u svetu dobila orden Svetog Save!

KOSOVO JE SRCE NAŠEG SRCA: Pomozimo deci sa KiM da prvi put odu na more! (FOTO)

NIKAD NIJE KASNO ZA OSMEH: Pokloni iz Čikaga stigli do dece u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji

Izrazila je uverenje da ćemo i u budućnosti, kao i sada, putem čvrste saradnje doći do najboljih rešenja za budući Predlog zakona o kulturnom nasleđu, koji će nakon usvajanja predloga i sugestija doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Republike Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i Srpske pravoslavne crkve da sačuvamo kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije, saopštilo je Ministarstvo. 

Izvor: Nedeljnik Foto: Printscreen / Hrt

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)