Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

VELIKA AKCIJA U MOSTARU: Pomozimo završetak obnove pravoslavne Saborne crkve Svete Trojice! (FOTO)

Obnova Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru još nije završena, a nekolicina pravoslavnih vernika iz Mostara pokrenula je inicijativu da se svaki pravoslavac koji želi i može, kao i svako onaj ko voli ovu crkvu uzida u nju i da doprinos da se ona što pre završi i zablista u punom sjaju.

Završeni su građevinski radovi na Sabornoj crkvi, urađena je fasada, prozori, krov, krstovi, a sada slede radovi na enterijeru, odnosno fresko-malteri, zatim freske, podovi. Prva faza u uređenju enterijera su fresko-malteri. Poslednja, treća faza je uređenje partera oko Crkve, potporni zid, ulazne kapije.

Ideja je da u ovoj akciji svako, ko može, donira po jedan kvadrat za unutrašnje maltere koji se trenutno rade.

”Draga braćo i sestre, dragi prijatelji Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, drage Mostarke i Mostarci. Ove godine smo završili sve spoljašnje radove na Sabornoj crkvi. Urađen je i veći dio dekorativne rasvjete, što ističe njenu ljepotu i tokom noći. Slijede unutrašnji radovi i projekat enterijera. Inicijativom nekolicine naših vjernika iz Mostara, blagoslovili smo da se omogući svakom pojedincu da učestvuje u obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, a sve u skladu s mogućnostima i željama onih koji žele da učestvuju u obnovi. Naš prijedlog je izrada fresko-maltera. Neko će donirati 1/2 m² ili manje, neko 1 m², 2 m² ili više. Ko kako može i hoće”, navodi bratstvo Saborne crkve u Mostaru na zvaničnoj Facebook stranici Saborne crkve.

Da bi se crkva omalterisala potrebno je skupiti 107.000 evra. Za 2.115 metara kvadratnih zidova potrebno je 70.000 evra, jer cena jednog kvadrata iznosi 33 evra, dok je za 760 metara kvadratnih svodova potrebno 37.000 evra, pošto je cena kvadrata svoda 48.5 evra.

Inicijatori ove ideje, kažu da i naše malo, znači mnogo, jer je važno da radovi ne staju i da svi pokažemo svoju ljubav za ovaj hram.

Građevinski radovi koštali su više od četiri miliona evra, a najviše sredstava izdvojile su Vlade Republike Srbije i Republike Srpske. Priloge je dalo i više od hiljadu vernika, ne samo Srba, već i Bošnjaka i Hrvata.

Zbog toga je ovaj hram i simbol pomirenja u Mostaru. To svedoči činjenica da su na zvonik postavljena tri sata, sa staroslovenskim, rimskim i arapskim brojevima, koje su donirala tri Mostarca – pravoslavac, katolik i musliman.

Mostarci svih vera i nacija raduju se da se Saborna crkva vrati na mostarsku razglednicu. Ipak, najviše se raduju mostarski Srbi, jer je Saborna crkva Svete Trojice, simbol i srce srpskog identiteta Mostara.

”Za nas ova crkva znači život. Ne samo identitetsko pitanje našeg opstanka i života, za pravoslavce je ovo mjesto sabranja, mjesto molitve, ona je i katedralni hram Eparhije zahumsko-hercegovačke, kao i nacionalni spomenik”, navodi starešina saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj.

Saborna crkva zapaljena je 15. juna 1992. godine. Dan pre počeo je egzodus Srba iz Mostara kada je ovaj grad napustilo više od 20.000 Srba, dok je njih 431 stradalo u tim junskim danima.

Saborna crkva prvo je zapaljena, a nakon toga je mesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Za rušenje Saborne crkve niko nije odgovarao. Poznata su imena trojice Bošnjaka koji su kao pripadnici Hrvatskih oružanih snaga (HOS) zapalili crkvu. Srbi koji su ostali u Mostaru svedoče da je to bio jedan od najtežih dana u njihovim životima i da je bio jasan znak da Srbima u Mostaru više nema mesta.

Danas je opet najdominantniji objekat u gradu na Neretvi i ponos mostarskih Srba koji kažu da ovaj hram svedoči da su ovde svoji na svome. Oni očekuju da će biti podrške da se Saborna crkva u potpunosti obnovi i stavi u funkciju, jer trenutno je jedino veliki verski objekat u BiH koji nije obnovljen. Zato i ova akcija koja još jednom svedoči, da se Saborni hram u Mostaru, zida najviše srcem.

Priloge možete uplatiti na žiro račun:

Adiko banka Mostar, broj: 3060190000265207
devizni račun:
Primalac: Srpsko pravoslavna crkvena opština Mostar, ul. Konak br.7 Mostar
IBAN-BA 393060203790524444
swift-HAABBA22
e-pošta za paypal račun: spcmostar1@gmail.com
link za paypal https://bit.ly/3BCH93K

Priloge u gotovini možete uplatiti:

Stara crkva u Mostaru, Sretenka Čihorić +38763 319 899
Crkva u Bijelom Polju, Milan Antelj +38765 960 414
Crkva u Blagaju, Gojko Pantić +38761 069 504
Vladičanski dvor u Brankovcu, Boris Antelj +38766 803 154
Manastir Žitomislić, Miloš Janjić +387 66 764 232

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Top Portal
Foto: Printscreen YouTube / Neven Krajisnik

YOU MAY LIKE